Прионули сте на припрему зимнице и планирате правити ајвар, али се прибојавате тренутка када ћете морати гулити печене паприке? Не брините, доносимо вам неколико трикова уз помоћ којих ћете то одрадити брзо и једноставно.
Без обзира на то треба ли вам печена паприка за ајвар или једноставно желите уживати у салати од печених паприка, њихово гуљење сигурно вам компликује припрему.
Зато смо на једном мјесту одлучили сакупити пет трикова који ће вам помоћи у томе.
1. Трик с алуминијском фолијом
Овај трик можете користити ако паприке припремате тако да их очишћене и нарезане печете у рерни. Прије печења врх посуде добро прекријте алуминијском фолијом. Чврсто стисните ивице како ваздух не би могао ући у посуду. Када су паприке готове, не вадите их из посуде и не скидајте фолију, већ оставите вруће паприке покривене 20 минута. Пара коју сте "заробили" испод фолије одвојиће кожу од меса паприке и лакше ћете је гулити.
2. Трик са здјелом
Ако паприке печете у рерни, а случајно немате фолије, одмах након печења вруће паприке пажљиво погурајте на једну "хрпу", прекријте већом здјелом и пустите да се охладе. Добићете исти ефекат парења као и код употребе алуминијске фолије с истим резултатом.
3. Трик са чачкалицом
Понекад кожи паприка треба јако мало да се одвоји, али употребом оштрих кухињских предмета, попут ножа, а у жељи да је што прије скинемо, често уништимо месо паприка. У овој ситуацији најбоље вам помаже чачкалица која је довољно чврста да одради тај посао, а опет довољно танка и мала. Пажљиво завуците чачкалицу под кожу и лагано повлачите према крајевима паприке те на крају прстима одвојите ослобођену кожу.
4. Трик с папирним пешкирима
Паприке можете пећи цијеле, на традиционалном грилу или на плинском шпорету. У гуљењу цијелих печених паприка помаже трик Мартхе Стеварт. Врућу паприку одмах након печења замотајте у кухињски папирнати убрус и оставите паприку да се охлади у њему. Након хлађења само лагано папиром повуците кожу с паприке. Немојте користити други папир попут тоалетног, јер он није довољно чврст, а пара која настаје хлађењем јако ће га натопити и онда бисте на својим паприкама убрзо могли видјети остатке папира.
5. Трик с папирном врећицом
Ако приликом печења у дому немате папирних убруса, послужиће чврста папирна врећица , нпр. она од пекарских производа. Метода је иста – вруће паприка ставите у врећицу коју затим добро затворите и оставите да се паприке охладе у њој, па потом лагано врећицом одвојите кожу од меса.