Кренуло је хладно вријеме, иначе идеално за припрему сарми, а то све погодује и славским слављима која нам следују. Сарма је незаобилазна на трпезама свих славља, а постоје трикови како да вам она успије баш сваки пут, посебно онима који је спремају први пут.
Као прво, савјет је да се не користи само једна врста меса, већ да то увијек буде комбинација. Рецимо, свињетина и јунетина или свињетина и говедина, све по укусу.
Листове киселог купуса би требало да исперете под млазом воде и оциједите је, а нема потребе да држите главицу у чинији воде.
Најбоље је да, приликом њеног кувања, убаците и неки комад сувог меса или сланине, како би сарма добила нешто другачији шмек.
Приликом њеног кувања никада немојте да премјештате сарме у шерпи - како сте их поређали, нека тако остане до краја.
Није то само због тога што се може десити да се "отворе", већ и зато што ће овако остати укусније. Довољно је само да мало протресете шерпу.
Што их раније припремите, то ће бити укусније.
Дакле, ако их скувате данас, оне ће сутра имати бољи укус, а тек наредних дана, тако да имајте то у виду када их будете спремали.