Кромпир је основна и многима омиљена намирница која се узгаја у више од 120 земаља.
Дневно га конзумира више од милијарду људи, а у свијету постоји око 2.000 сорти кромпира.
У трговинама и на тржницама често налазимо кромпир у три различите боје – црвеној, бијелој и жутој.
Знате ли по чему се разликују? Боја кромпира одређена је сортом.
Бијели кромпир
Садржи више шкроба од осталих сорти.
Захваљујући садржају шкроба, такав је кромпир идеалан за кување и израду пиреа.
Жути кромпир
Ове сорте кромпира су богате каротином.
Такво поврће добро задржава свој облик током кувања.
Зато је жути кромпир одличан избор за салате и печење.
Црвени кромпир
Садржи много антиоксиданса антоцијанина и најмање шкроба од свих наведених врста.
Изврстан је за пржење и припрему помфрита.
Постоје и друге сорте кромпира необичних боја.
На примјер, љубичасти кромпир богат је фенолним киселинама и антоцијанима, а специфичан је и по необичном окусу, преноси "Мондо".