Kафа је омиљени напитак у којем уживају људи широм свијета због свог богатог укуса и кофеинског дејства.
Испоставило се да додавање одређених зачина вашој кафи не само да може побољшати њен укус, већ и потенцијално убрзати ваш метаболизам.
Цимет
Цимет, познат по свом топлом и слатком укусу, свестрани је зачин који се нашао у многим шољицама за кафу широм свијета. Његове ароматичне и благо зачинске ноте могу подићи укус вашег јутарњег напитка. Осим своје кулинарске привлачности, вјерује се и да цимет има потенцијалну везу с бржим метаболизмом.
"Студије су показале да је цимет користан за повећање осјетљивости на инсулин и побољшање нивоа шећера и холестерола у крви, који су кључни за губитак тежине и цјелокупно здравље", додаје.
"Цимет може помоћи у повећању метаболизма кроз неколико механизама. Може побољшати осетљивост на инсулин, омогућавајући тијелу да ефикасније регулише ниво шећера у крви. Ово, заузврат, може смањити вјероватноћу складиштења масти и промовисати коришћење глукозе за енергију. Додатно, цимет може имати термогени учинак, што значи да може мало повећати вашу брзину метаболизма повећавајући производњу топлине у тијелу након конзумирања", додаје.
Kуркума
Kуркума, са својим земљаним и благо папреним окусом, је зачин који је стекао популарност због свог јединственог укуса и потенцијалних здравствених предности. Иако није традиционални пратилац кафе, неки појединци су почели да убацују куркуму у своју кафу, стварајући укус.