Иако кување јаја изгледа као једноставан посао, није увијек лак. Јаја најчешће попуцају током кувања. Један савјет стручњака може вам олакшати посао.
Јаја обично пуцају када у лонцу пуном вреле воде ударају једно о друго.
Ако питате Лизу Стил, блогерку и ауторку "The Fresh Eggs Daili Cookbook", не морате да стављате јаја директно у воду да бисте их кували. Умјесто тога, она слаже јаја у корпу за пару изнад кључале воде тако да се кувају на пари док се не стегну.
“Предност кувања на пари је у томе што јаја мирно леже у корпи на пари изнад воде која кључа, а не ударају једно о друго у лонцу”, каже она и додаје: “Врелина је такође њежнија, тако да као додатни бонус, не добијате тај чудан зелени прстен око жуманца”.
Ставите жељену количину јаја у корпу, остављајући довољно простора да пара окружује свако од њих.
Затим ставите корпу преко лонца са око сва центиметра лагано кључале воде и покријте их поклопцем.
Јаја кувајте на ватри од 10 до 12 минута ако желите тврдо кувано жуманце.
Пажљиво вадите јаја из корпе и потопите их у ледену воду да се охладе.
Осушите јаја прије љуштења.