Пешкири послије неког времена „огрубе“ и нису више пријатни за коришћење као кад смо их тек купили. Међутим, постоје једноставни трикови који омогућавају да пешкири остану што дуже меки и пријатни, а врло их је једноставно примјенити.
1. Користите мање омекшивача
Ово вам вјероватно звучи необично и нелогично, али је тачно.
Пешкири постају грубљи од омекшивача, јер он садржи одређене хемикалије које дјелују тако да се преко пешкира створи тврд слој налик воску послије неколико прања.
2. Потопите их прије прања у соду бикарбону
Сода бикарбона је позната као средство које је од велике помоћи у домаћинству. И у случају омекшавања пешкира она је чудотворна.
Потребно је да каду напуните врућом водом и на свака четири литра воде, отприлике, додате 130 грама соде бикарбоне, а онда воду добро промијешате. Потопите пешкире у овај раствор и оставите их бар неколико сати или, најбоље, преко ноћи у њему.
Трудите се увијек да пешкире перете одвојене од другог веша. Пошто су одстајали у кади, извадите их и оперите у машини на уобичајен начин, али немојте додавати омекшивач.
3. Чудесна моћ сирћета
Уколико желите да пешкири буду меки као свила, у одјељак на машини предвиђен за омекшивач сипајте пола чаше бијелог сирћета.
Резултат ће бити невјероватан.