Црвена боја јаја симболизује Исусово страдање, стога свака домаћица за Васкрс мора да офарба јаја у црвено, а онда у боје по жељи.
Јаје чуваркућа је увијек црвене боје и не треба да купујете прашак или неку хемију да бисте добили црвену боју.
Луковина
Прије Васкрса сакупите што више луковине. Користите и луковину од љубичастог лука. Ставите у шерпу јаја, обложите их љускама лука, додајте воду, 2 кашике соли, мало сирћета. У воду можете да исјечете и неколико сирових цвекли.
Кувајте и када се вода прохлади вадите јаја, а затим их премажите уљем.
Мљевена паприка
Четири кашике мљевене паприке сипајте у литар воде, уз додатак мало соли и сирћета и скувајте јаја. Водите рачуна да не користите љуту паприку, јер љутина може да продре кроз љуску у сама јаја.
Сок од вишње
Јаја ставите у шерпу. Налијте сок од вишања и додајте мало соли, мало сирћета. Кувајте јаја, а када се охладе извадите их из воде и премажите уљем.