Алуминијумска фолија је неизоставан савезник у кухињи – од припреме оброка у рерни до чувања остатака или чак чишћења тврдокорних мрља.
Да ли сте се икада запитали зашто је једна страна алуминијумске фолије мат, а друга сјајна?
Недавно се друштвеним мрежама проширио снимак како је мат страна алу фолије намијењена одређеној употреби, а сјајна другој? Да би се ријешила конфузија, консултовани су неки стручњаци о „исправном начину“ коришћења алуминијумске фолије.
„Двије различите нијансе фолије резултат су процеса производње“, према ријечима Ларе Тиро, стручњака за храну и власнице ванкуверске консултантске компаније Ребел Ботаница. Тиро објашњава да велике плоче алуминијума пролазе кроз континуирани процес који укључује топлоту и ваљке велике дебљине, притискајући алуминијум да постане танак и дуг.
„Последња фаза процеса назива се хладно ваљање, што укључује пролазак два слоја фолије кроз сетове ваљака истовремено. То додатно смањује жељену дебљину и побољшава коначну отпорност и флексибилност материјала“, додаје Тиро.
Током овог процеса, фолија излази сјајна с стране која је у контакту с полираним челичним ваљцима, а мат с стране која није у контакту с ваљцима.
Мало ко ово зна
Овај поступак је стандардни дио производње и не утиче на квалитет филма. Иако многи вјерују да свака страна има одређену сврху, у већини случајева нема значајне разлике у свакодневној употреби.
Међутим, код нељепљиве фолије, неки произвођачи савјетују да користите мат страну за паковање или кување. Његова грубља текстура може боље да сачува топлоту и спријечи лијепљење хране, док глатка, сјајна страна има нешто слабији ефекат у овим случајевима.
За просјечног корисника ова разлика углавном није примјетна, али ако желите да постигнете најбоље резултате у припреми хране, посебно при печењу, мат страна може бити боље рјешење. На крају, избор страног филма препуштен је личним навикама и потребама корисника.
Међутим, иако је ова фолија најуниверзалнија ствар у кухињи, ипак за неке ствари није погодна.
Избјегавајте употребу алуминијумске фолије за прекривање меса у маринади.
„Иако је фолија одлична баријера против свјетлости и кисеоника, алуминијум може реаговати са сланим намирницама, стварајући кристале алуминијум-хлорида на храни, што може узроковати горчину хране“, каже Тиро.
Тиро такође не препоручује употребу фолије за облагање плеха када печете колаче.
„Доња страна колачића ће се пећи брже од остатка“, додаје.
На крају, заборавите на коришћење алуминијумске фолије за прекривање или чување остатака – фолија не пружа херметичко затварање за заштиту ваше хране.