Заборавите на класично фарбање и откријте потпуно природан начин да направите елегантна мермерна јаја – и то без хемикалија! Потребно вам је само неколико састојака из кухиње и мало креативности.
Мермерна васкршња јаја су чиста магија, а постоји изузетно лак и природан начин да их направите. Овако су их украшавале наше баке, све што вам треба већ имате у кухињи. Учитините Васкрс још магичнијим уз ову једноставну технику!
Потребно је:
- Љуске црног лука
- Сушени цвјетови хибискуса (или чај од хибискуса)
- Мало сирћета
- Газа
- Конац
- Папир за штампање или амбалажни папир
- Биљно уље (за сјај)
- Посуда и вода.
Припрема:
Искидајте љуске лука и исијеците папир на квадрате једнаке величине. Јаја најприје потопите у сирће на неколико минута – то ће помоћи да боје пријањају. На сваки папир ставите комадиће љуске лука и по жељи мало хибискуса. Затим пажљиво увијте јаје у папир, замотајте газом и учврстите концем.
Спакована јаја ставите у шерпу, додајте још љуски лука, мало хибискуса и хладну воду. Посолите и кувајте на лаганој ватри око 10 минута, од тренутка када вода прокључа. Оставите јаја да се охладе у тој истој води – најбоље око сат времена. Затим их пажљиво исперите, уклоните газу и оставите да се осуше.
По жељи, премажите јаја с мало биљног или маслиновог уља – добиће прелијеп, здрав сјај.