Традиционално јело

Запршка за сарму по рецепту наших бака

  • Извор: Магазин новости
  • 25.11.2024. 21:39

Оно што сви волимо је сарма која је краљица српске кухиње. Свако је спрема на свој начин, а сада ћете видјети како се спрема права сарма, како само наше баке знају да је праве.

Ово су састојци за рецепт за прављење сељачке сарме:

- 300 мл куваног парадајза

- већа глава киселог купуса

- ловоров лист

- димљена сланина

- 6 чена белог лука

- 1 кг мљевеног мијешаног меса (говедина/свињетина) 

- 3 главице црног лука

- месо по жељи (врат, ребра)

- со и бибер

- домаћа маст

- сува паприка

- шоља пиринча

Припрема:

1. Пропржите лук и бијели лук, па додајте мљевено месо. Додајте зачине и со по укусу. Када се све лијепо пропржи, додајте опрани пиринач, па узмите купус и увијте сарму.

2. Уклоните коријен са сваког листа да бисте га лакше умотали. Када их умотате, ставите у дубоку тепсију гдје сте на дну намазали масноћу.

3. Ређати сланину и суво месо, додати ловоров лист по жељи. Сипајте парадајз, па долијте воде да се сарме натопи. Кувати око 2 сата, обавезно на лаганој ватри.

4. На крају на масти можете пропржити по кашику брашна и алеве паприке, а пред крај кувања, док се још крчка, прелијте сосом. Добићете одличан прелив за сарму.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''Бизнис клуб (Р)

  • 12:55 Документарни програм (Р)

    ' Документарни програм (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.