Да ли сте знали?

Зашто не треба бацати талог од кафе?

  • Извор: Глас Српске
  • 21.11.2024. 10:00

Данци држе до одрживог развоја и заштите околине па тако не бацају талог кафе него га користе за узгој некима најдраже намирнице.

Једна данска фирма развила је иновативни начин претварања талога кафе у вриједан ресурс кроз узгој укусних гљива буковача.

Овај јединствени приступ не само да рјешава проблем отпада, већ ствара и одрживи прехрамбени производ који осваја данско тржиште.

Од отпада кафе до узгоја буковаче

Процес почиње прикупљањем свјежег талога кафе из локалних кафића Копенхагена, који би иначе завршио на депонији. Беyонд Цоффее је развио посебну методу гдје се охлађени талог меша с мицелијем - вегетативним делом гљиве који изгледа попут бијелих нити. Ова мјешавина се затим ставља у посебно дизајниране контејнере гдје почиње фасцинантан процес узгоја, пише Мусхроологy.

Током прва три недјеље, контејнери се држе у контролисаним условима - у топлом и мрачном простору који симулише природно окружење потребно за раст гљива. Након овог почетног периода, контејнери се премјештају у хладније просторије са повећаном влагом и више свјетла, што подстиче развој плодних тијела буковача.

Цијели процес узгоја траје приближно четири недјеље, након чега следи берба свјежих буковача. Оно што чини овај систем посебно одрживим јесте чињеница да се исти талог може поново користити за неколико циклуса узгоја. Након што се исцрпи његов потенцијал за узгој гљива, не баца се - просљеђује се локалним пољопривредницима који га користе као висококвалитетни компост.

Беyонд Цофее је стратешки смјестио своју урбану фарму у Копенхагену, у непосредној близини мјеста гдје се продаје буковача. Овакав паметан одабир локације значајно смањује трошкове транспорта и емисију стакленичких гасова, додатно наглашавајући еколошку компоненту пројекта.

Скандинавски приступ одрживости

Овај иновативни пројекат савршено се уклапа у ширу слику скандинавске преданости очувању околине. Данске фирме познате су по својим креативним рјешењима која комбинују пословну успјешност с еколошком одрживошћу. Беyонд Цоффее је изврстан примјер како се може спојити скандинавска љубав према кафи с принципима кружне економије.

Пројекат није само примјер успјешног предузетништва - он представља модел како модерне урбане заједнице могу приступити проблему отпада на креативан и профитабилан начин. Претварањем "отпада" у вредан ресурс, Беyонд Цоффее показује пут према одрживијој будућности градског живота.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''Бизнис клуб (Р)

  • 12:55 Документарни програм (Р)

    ' Документарни програм (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Бар ТВ (Р)

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 14:10 Кето кухињица

    ''Кето кухињица