Многи људи уживају у кафи након оброка. Стручњаци тврде да то није добро.
Кафа након јела испрва показује своје предности: може потакнути пробавни процес након јела и повећати производњу желучане киселине. То може побољшати пробаву хране с високим процентом масти и повећати осјећај ситости. Уз то, испијање кафе након оброка може помоћи у смањењу поспаности након обилног оброка и освјежити ум.
Зашто би требало причекати?
Чак и ако нам кафа подигне кофеин након оброка, размислите још једном. Овај редослијед заправо није идеалан за искориштавање храњивих супстанци. Танин садржан у кафи спрјечава апсорпцију жељеза у желуцу. Веже жељезо из биљне хране као што је воће и поврће, због чега се оно излучује, а да га наше тијело не искористи. Нарочито особе које већ пате од недостатка жељеза или су осјетљиве на недостатак истог не би требале пити кафу пола сата након јела.
Колико дуго требате чекати?
Препоручљиво је причекати око 30 минута до сат времена након оброка прије конзумирања кафе. То омогућује тијелу да заврши пробаву хране и максимиује апсорпцију храњивих супстанци. Испијање кафе пребрзо након јела може пореметити пробаву и довести до непријатних симптома попут жгаравице.
(Fenix-magazin)