Корисно воће

Златни плод јесени: Све о дуњама и рецепт за припрему слатког

  • Извор: Агенције
  • 11.10.2023. 21:05

Дуње су право јесење воће, њихов мирис употпуни цијелу просторију. Јако љековите воћке фантастичног окуса, није ни чудо да су чест састојак зимница. Од њих се производе мармаладе, џемови, пекмези, компоти, ликери, ракије, сирупи и слатко.

Слатко често сви повезују са својим дјетињством јер су га наше баке некада припремале, а припрема је поприлично једноставна и не треба вам пуно састојака и времена за њега што му и даје такву популарност и обожаваност. Може се јести посебно или као додатак палачинкама, вафлима, крoфнама и сличним сластицама. Неки воле кашичицу слатког ставити и у фину турску кафу као замјену за шећер. 

Карактеристике дуње

Дуње или златне јабуке, обожаване су још у далекој историји. Припадају породици Росацеае, а њихов латински назив је Цyдониа облонга.

Њихово поријекло долази из далеке Мезопотамије, подручје данашњег Ирана гдје се и данас могу пронаћи као самоникле, дивље дуње. Дуња представља симбол љубави, љепоте, среће, плодности и здравља. Према митологији, Парис је поклонио ову воћку Афродити, богињи љепоте.

Данас дрво дуње може се пронаћи у Малој Азији и Европи и може нарасти од четири до шест метара. Процес цвјетања траје поприлично кратко, у мају и јуну, а сами цвјетови су бијеле и розе боје, зависно о којој сорти се ради. Листови су једноставни, широки те садрже ситне длачице. Плод је жуто-златне боје, а сам облик приличи крушки и јабуци па је из тога настала подјела дуњи, према облику, на крушколике, јабуколике и оне звонастог облика. Сјеменке су јајоликог облика, црвено-смеђе боје и дуге до једног цм. Као и сам плод, сјеменке су такође изразито љековите.

Дрво дуње воли осунчана и топла подручја. Не подноси добро ниске температуре па ју је потребно заштити како се не би смрзнула. За раст и родност одлична су влажна тла. У нашим крајевима је изразито популарна јер готово свака сорта дуње доноси обилан раст и родност. Берба се одвија све до првог мраза. Дуње су једна од воћки која може дуже стајати на грани без да достигне стадијум презрелости.

Дуње за прераду

Ова воћка није толико популарна широм свијета па је и њен број сорти знатно мањи од осталих воћки. Ријетко се једу свјеже, више се конзумира као дио производа или посластица. Чест је састојак колача, торти, надјева и сличних десерата. У наставку доносимо попис најпознатијих сорти дуња погодних за прераду у слатко те њихове карактеристике и опис.

Дуња пркос

Дуња пркос припада тзв. "квалитетним" дуњама. Обилно рађа сваке године, а сами плодови су јој веома крупни, меснати и сочни. Плод је крушколиког облика, златно-жуте боје с дебелом кожицом и ситним, густим длачицама. Угодног је мириса и феноменалног сочног окуса. Плодови сазријевају у јесен. Тада се одвија њихова берба која се може проужити све до првог снијега.

Лесковачка дуња

Ова сорта је најпопуларнија када је у питању узгој у сврху прераде јер је такође крупног облика те је сматрана најквалитетнијом и најпознатијом дуњом. Крушкасто-јабучастог је облика те жуте боје. Као и остале сорте дуње, краси ју ароматичан мирис и сладак окус. Обилно рађа сваке године.

Расињска дуња

Стабло ове сорте је јако велико и обилно плодовима те је због тог веома популарна сорта међу узгајивачима. Поприлично је отпорна на биљне болести. Плод је јабуколиког облика, ароматичног мириса и слатког окуса те жуто-златне боје. Расињска дуња веома је погодна за прераду јер су њени плодови слатки и сочни.

Врањска дуња

Врањаска дуња доноси изразито велике и меснате плодове што ју чини веома популарном сортом. Препуне су слатког и ароматичног сока. Плод је жуто-златне боје, а стабла живе и до 90 година. Обилне је родности и није захтјевна за узгој и одржавање. Сазријевање плодова одвија се већ почетком јесени, у октобру.

Берба и куповина

Берба дуње одвија се када плодови достигну потпун степен зрелости. Оквирно говорећи, крајем септембра па све до јануара. Плодови су веома осјетљиви и меки па се приликом бербе морају носити рукавице и пазити при њиховом убирању. Ако се плодови беру само у сврху прераде, онда би било најбоље брати их прије него постану потпуно зрели када воћка садржи већи постотак пектина те ће процес кувања и згрушавања бити успјешнији.

Приликом куповине дуње обратите пажњу на њен изглед. Избјегавајте оне које имају мрље и премекане су на додир. На жалост, дуње се не могу често пронаћи у трговини, но можете их купити на тржници или код домаћег узгајивача што је уједно и здравије.

Рецепти за слатко од дуња

Слатко је једна од старих зимница које су се некад давно припремале. Обожаване су управо због свог слатког и финог окуса и једноставности. Припрема није компликована и потребно вам је свега три састојка: одабрано воће, шећер и лимун. Омјер шећера и воћа, као и дужину кувања, можете прилагодити свом укусу. Ако желите гушћи десерт, кувајте га дуже. 

У наставку вам доносимо три рецепта за припрему овог сласног десерта. Прије самог почетка припреме, обавезно стерилизујте и припремите тегле.

Слатко од дуња

Овим рецептом користиле су се наше баке и његов окус врати нас у доба дјетињства. Његова припрема је једноставна и требаће вам свега сат времена и два састојка. 

Омјер шећера можете прилагодити свом укусу, иако је најбоље држати се рецепта јер је у овом десерту кључна карамелизација шећера. 

Дуње можете очистити и прије кувања, ако вам је тако једноставније. 

Од наведених састојака добићете отприлике три тегле.

Састојци

2 кг дуња

1,3 кг шећера

Припрема

Дуње добро оперите и ставите их кувати на јаку ватру.

Кувајте док оне не прокључају, затим их извадите из лонца.

Вреле их огулите и изрежите на коцкице.

У посебном лонцу, закувајте шећер у 300 мл воде.

Када постигнете карамелизацију шећера, умијешајте дуње у њега.

Приликом кувања скидајте пјену која се буде таложила.

Када се слатко закува и сируп достигне жељену густоћу, лонац прекријте хладном крпом и пустите да одстоји 24 сата.

Идућег дана напуните тегле и добро затворите.

Чувајте на тамном и хладном мјесту.

Слатко од дуња без шећера

Да, постоји и рецепт за слатко без шећера. 

Иако је он главни састојак те његова карамелизација, у овом рецепту користи се јаворов сируп. Окус се разликује од традиционалног, домаћег, но веома је укусан. Ово је једна здравија метода с којом се не морате бринути око негативног учинка шећера. 

Поступак се такође разликује од уобичајене припреме, но финални исход је фантастичан. Из наведених састојака добићете отприлике двије тегле.

Састојци

4 дуње

200 мл воде

1 штапић цимета

2 ловорова листа

1 лимун

250 мл јаворовог сирупа

Припрема

Дуње темељно оперите, огулите им кожу, нарежите на коцкице те посложите у керамичку посуду.

Укључите рерну да се загрије на 180 степени.

Дуњама додајте лимунов сок, јаворов сируп, ловоров лист те штапић цимета.

Дуње морају бири прекривене сирупом па би било пожељно изабрати неку мању посуду.

Све добро промијешајте и покрите алуминијском фолијом.

Пеците слатко око 90 минута.

Пустите да се охлади па посложите у тегле и добро их затворите.

Чувајте на хладном и тамном мјесту.

Слатко од дуња с орасима

У наставку доносимо рецепт за слатко од дуња с орасима. 

Одлична комбинација која се може користити уз посластице попут палачинки или вафла. 

Припрема у овом рецепту мало се разликује од осталих, но исход је једнак. Десерт је фантастичног окуса. Омјер шећера и количину ораха можете прилагодити свом укусу. Такође лимун можете или не морате користити у свом рецепту. Из наведених састојака добићете отприлике четири тегле.

Састојци

3 кг дуња

2 лимуна

2 кг шећера

100 г ораха

500 мл воде

Припрема

Дуње темељно оперите, огулите и нарежите на коцкице. Оставите их у посуди с водом како не би пожутиле.

У већи лонац ставите шећер и воду те кувајте док не започне процес карамелизације.

У карамелизиран шећер додајте насјецкане дуње те наставите кухати на умјереној ватри.

Скидајте пјену која ће се таложити.

Додајте лимун нарезан на колутове и уситњене орахе. Кувајте још десетак минута.

Готово слатко посложите у тегле и добро затворите.

Чувајте на хладном и тамном мјесту.

Чување и складиштење

Слатко спремите у претходно очишћене и стерилизоване тегле. Чувајте га на тамном и хладном мјесту. Ако је исправно припремљено те пажљиво чувано и складиштено, може стајати и до три мјесеца. Можете га чувати и у хладњаку, иако није обавезно.

Употреба у кухињи

Дуње су веома популарне у нашим крајевима. Често се користе само као декорација управо због свог ароматичног мириса. Осим финог мириса, фантастичног су и окуса. 

Листови дуње користе се за прављење чаја који помаже при пробавним сметњама. Чај се може припремити и од цвјетова дуње. Сами плодови дуња чест су састојак разних колача, пита, торти, надјева и сличних посластица.

Љековита својства

Дуње су изразито љековита воћка чије су добробити препознате још у далекој историји. Нискокалорична воћка препуна витамина и минерала. У себи садржи витамин Ц и Б комплекс те жељезо, калијум, магнезијум, бакар и разна друга нама важна влакна.

Дуње помажу при пробавним и желучаним сметњама, одличне су код проблема са затвором и проливом. Убрзавају метаболизам те помажу при процесу мршављења. Помажу при регулацији холестерола, смањују стрес и несаницу.

Одлична је воћка када је у питању и козметичка индустрија. Дуње хидратизирају, његују и хране кожу. Одлично дјелују када су у питању проблеми с акнама и кожне неправилности. Слуз од сјеменки помаже код опекотина и рана.

Пратите нас и путем Вибера