Нишка Бања

Александар гаји најљуће паприке на свијету и производи сосове

  • Извор: Анадолија
  • 29.10.2023. 13:07

Десетак најљућих врста паприке на свијету, поријеклом из Индије, Азије, Сјеверне и Јужне Америке, посљедњих пет година расту и на имању Александра Танића из Нишке Бање.

Овај момак, без претходног искуства у пољопривреди, узгаја паприке од којих прави екстремно љуте сосове са укусом ванилије, чоколаде, шљиве и других додатака, и то по рецептима које сам осмишљава.

Екипа Анадолије затекла га је у пластенику који је, због високих температура ове јесени, пун рода чак и почетком новембра. Берба за крај сезоне је у плану, а у помоћ ће прискочити цијела Александрова породица.

Посао који је све успјешнији, како каже, започео је из чисте радозналости.

Жупник га ухватио у крађи, он га завезао па наставио разбојништво

Жупник га ухватио у крађи, он га завезао па наставио разбојништво

"Идеја је дошла док сам једном сједио са пријатељима. Сазнали смо за те екстремно љуте паприке, а сви смо већ били љубитељи ове домаће и одмалена једемо љуто, па смо се питали да ли стварно постоји нешто толико љуће него што ми знамо као максимум љутине“, говори Александар.

Наручио је сјеме из иностранства само да би задовољио своју радозналост. Десетак садница прерасло је у стотину, а њихов род је надмашио Александрова очекивања. Пошто је било немогуће сву ту паприку појести, некадашњи електротехничар ријешио је да од ње направи сос. Данас има свој препознатљиви бренд – "Таниеро“.

"Играо сам се ријечима, па је назив настао од мог презимена Танић и назива за паприку ’хабанеро’. Рецепти су из моје главе, али је основа кечап који су кувале мајка и бака. Њега смо сви много вољели да једемо и ја сам искористио ту основну рецептуру, убацио доста паприке и зачине. Тако је настао мој први производ који сам назвао Први љути сос“, прича Александар.

Посљедња објава Перија изазива језу

Посљедња објава Перија изазива језу

Почео је са три производа и затим проширио спектар, па његови сосеви данас имају додатке крушке, ванилије, шљиве, чоколаде...

"Ни у један производ не додајем никакве вјештачке додатке, адитиве. Пастеризујем природним путем, то је природни начин конзервирања кувањем, а смишљам и друге рецепте. На примјер, за сљедећу сезону сам посадио два ара јагода, њих ћу први пут употријебити за сос који ћу посветити својој баки Јагоди“, каже Александар.

Два и по ара пластеника жуте се и црвене од врста као што су "тринидад моруга шкорпија“, "каролина рипер“, "биг блек мама“, разних "хабанеро“ паприка, али и њихових комбинација које и Александра често изненаде.

"Интересантно код тих паприка је што се оне и међусобно опрашују. Не трудим се да задржим врсту јер је то немогуће, морао бих да гајим само једну у заштићеном простору без других у близини да бих био сигуран да је то та. Међутим, веома је интресантно кад чекаш да роди плод и онда испадне комбинација биљака у околини, па од једне добије боју, од друге текстуру, од треће облик, а љутина некад буде скупина све три заједно, па буде баш, баш љута“, прича Александар.

Укрштањем донедавно најљуће паприке "каролине рипер“ и још једне врсте чији назив није објављен настала је нова најљућа паприка на свијету "пепер икс“. Ово је прије два мјесеца званично проглашено у Гинисовој књизи рекорда.

Од његоватеља у Њемачкој до корпара у Шамцу: Ово је прича о Мари

Од његоватеља у Њемачкој до корпара у Шамцу: Ово је прича о Мари

"Ето, њу још увијек немам, али потрудићу се да је набавим“, каже Александар.

Према Гинисовом саопштењу, "пепер икс“ има 2.69 јединица на Сковиловој скали којом се мјери јачина љутине.

"Наша просјечна зелена паприка је 30 хиљада љутине, док каролина рипер иде до два милиона. Ове све остале су преко милион сковила, можда је ’хабанеро’ 500-600 хиљада. Све врсте од преко милиона су толико љуте да не знаш да ли су оне милион, милион и по или два милиона“, објашњава Александар.

Каже да чили паприка, уколико се једе умјерено, поправља расположење и здравље.

"Иако се ољуте, људи се насмију, то их изненади, па им ставља осмијех на лице. Али уколико се поједе цијела паприка... Ја сам их у почетку јео, али више нема потребе да излажем тијело том осјећају. То ти отвори синусе, нос, ољутиш се и молиш у себи само да што прије прође“, прича Александар.

У Њемачкој избодена Анка (39)

У Њемачкој избодена Анка (39)

Све што о производњи чили паприка зна научио је са интернета. Пошто, како се увјерио, ту има и доста бескорисних информација, савјете о узгоју радо дијели свима.

"Ко воли љуто, може да ме нађе. У Нишкој Бањи овдје могу да ме посјете, увијек сам расположан да заинтересоване људе, потенцијалне муштерије, дочекам на свом газдинству, послужим их, ољутим их, испричам им неку причу, кажем шта их занима“, говори Александар.

Овај узгајивач паприка заинтересоване позива да му се јаве преко налога "Таниеро хот сауце“ и "Таниеро љути сос“ на друштвеним мрежама. Планира да из године у годину шири производњу и једног дана из малог произвођача прерасте у извозника аутентичних љутих сосева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Аграр (Р)

    Аграр (Р)

  • 12:55 Прича се (Р)

    ''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.