Baget – možda na Uneskovoj listi kulturnog blaga

  • 01.03.2021. 12:34

U Francuskoj se dnevno proda oko šest miliona bageta. Francuski pekari tražili su od Uneska, da njihovom hljebu dodijeli oznaku zaštićenog kulturnog blaga, nematerijalnog nasljeđa.

Kao što je jedan od simbola Francuske Ajfelova kula, tako je i čuveni baget zaslužio svoje mjesto u prezentaciji ove države. Ovaj francuski hljeb, napravljen od mješavine pšeničnog brašna, vode, kvasca i soli, uskoro će se možda naći na Uneskovoj listi kulturnog blaga.

Pekari kažu da je tradicionalni zanatski hljeb, čija je kupovina u lokalnoj pekari decenijama bila ritual u francuskom svakodnevnom životu, potisnut sa polica prodavnica, čak i u Francuskoj, smrznutim štapićima za hljeb napravljenim na džinovskim linijama za montažu.

„Ne postoji nijedna tajna pravljenja dobrih tradicionalnih bageta. Potrebno je vrijeme, dobro brašno, bez aditiva i pravi način pečenja", rekao je Mikael Ridelet, vlasnik lanca pekara.

Konfederacija francuskih pekara podnijela je zahtjev za dodavanje bageta na rang-listu nematerijalnog blaga Ujedinjenih nacija. Baget se našao u konkurenciji dva rivala za francusku ponudu: pocinkovanih krovova Pariza i vinskog festivala "Biu d'Arboa" u regiji Žira.

Francuski ministar kulture uputiće preporuku predsjedniku u martu. Pekari ističu da bi Uneskov popis zaštitio znanje koje je prolazilo kroz generacije i zaštitio baget od varalica širom svijeta.

Oznaka Uneska – „nematerijalno nasljeđe" koja treba da prepozna usmene tradicije, izvođačke umjetnosti, društvene prakse, rituale i metode tradicionalnog zanatstva, već pokriva drevne metode pravljenja somuna u Iranu i Kazahstanu.

Prepoznat je zanat i za 1.500 ili više vrsta piva proizvedenih u Belgiji, kao i napuljska umjetnost pripreme tijesta za picu.

Uredba francuske vlade iz 1993. godine nalaže da se „tradicionalni" bageti moraju praviti od samo četiri klasična sastojka i ničeg drugog. Fermentacija testa treba da traje 15 do 20 sati na temperaturi između četiri i šest stepeni Celzijusa.

U Francuskoj se dnevno proda oko šest miliona bageta.

„Prvi posao koji tražimo od djeteta je da kupi baget u pekari. Dužni smo da zaštitimo ove navike", istakao je Dominik Anrakt, predsjednik federacije pekara.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.