Cijena nacionalnog jela Austrije, bečke šnicle, znatno se razlikuje od pokrajine do pokrajine.
One se kreću u prosjeku između 8,85 evra u opštini Jenersdorf, na teritoriji pokrajine Burgenland, do 16,65 evra, koliko košta u Dornbirnu, gradiću u pokrajini Forarlberg, bečka šnicla sa prilogom, proizlazi iz istraživanja instituta OGM.
Razlog za višu cijenu bečke šnicle na zapadu zemlje je izraženiji turizam, ali i veći prihodi.
Tako je prosječna neto godišnja zarada u Dornburgu 25.700 evra, što je za 14 odsto više nego u Jenersdorfu, gdje je "svega" 22.600 evra.
Trenutna visoka inflacija je podigla cijenu bečke šnicle u junu za skoro 11 odsto u odnosu na 2021. godinu.
Prosječna cijena bečke šnicle na nivou Austrije je, prema istraživanju sprovedenom za agenciju APA, 12,46 evra.
U Beču, sa prosječnom cijenom od 12,10 evra, bečka šnicla košta nešto manje od austrijskog prosjeka.
Veća ugostiteljska ponuda i ponude za studente utiču na to da su čene u gradovima niže nego u ruralnim dijelovima zemlja, objasnio je Johanes Kloc iz OGM-a.
Tako u Gracu bečka šnicla u prosjeku košta 11,20 evra, a u Klagenfurtu 11,90 evra.
Najskuplja bečka šnicla je u pokrajinama Forarlberg, Tirol i Salcburg, pri čemu prednjače opštine Dornbirn (16,65 evra), Bludenc (16 evra) i Švac (15,50 evra).
Najpovoljnija je bečka šnicla na kranjem istoku zemlje, u Burgenlandu, u Jenersdorfu (8,85 evra), glavnom gradu pokrajine Ajzenštatu (9,20 evra) i Gisingu (9,40 evra).