На менију разне грозоте

Да ли бисте посетили Музеј одвратне хране?

  • Извор: Б92
  • 18.01.2024. 19:38

Ако никада нисте чули за Музеј одвратне хране у Малмеу, сада је вријеме да сазнате све о овом "тренду".

Један од разлога за оснивање оваквог музеја је оспоравање културних и друштвених норми о томе шта се сматра "добром" или "лошом" храном. Представљањем хране која се сматра одвратном или одбојном, ови музеји подстичу посјетиоце да преиспитају сопствене предрасуде о томе шта једу и зашто, а најпознатији такав музеј налази се у шведском граду – Малмеу.


Музеј одвратне хране у Малмеу посвећен је излагању хране из цијелог свијета коју неки људи сматрају одвратном или одбојном. Музеј има преко 80 експоната хране и пића које посјетиоци могу видјети, помирисати, а понекад и пробати (ако су довољно храбри).

Неки од најозлоглашенијих експоната су цасу марза, сир пун живих црва, биков пенис, воће Дуриана и Surstromming - ферментисана харинга која се сматра једном од најсмрдљивијих намирница на свијету, врста сардинијског сира који се добија из стомака напуњеног млијеком заклане козе, кувани заморац, или цуи, који се сматра деликатесом андске дијете, исландско ферментисано месо ајкуле које умало да "обори" Гордона Ремзија и много тога још.

Ту су и деликатеси попут пениса бика, зачињене зечје главе, мишје вино и сок од парадајза са киселим овчијим оком.

Представници музеја кажу: "Посјета овом музеју је свакако незаборавно искуство, али морамо напоменути да заиста није за оне слабог срца или слабог стомака“.

Растућа популарност "Музеја одвратне хране“

Слични музеји постоје углавном у азијским градовима, а с обзиром на популарност шведске верзије, вјерујемо да ћемо ускоро имати прилику да посјетимо 'Музеј одвратне хране' у нашој близини. Јер осим што су необични и забавни, они пружају одлично образовање о различитим културним праксама и вјеровањима везаним за храну.

Истицањем ових разлика, посјетиоци могу боље разумјети разноликост људске културе и кухиње, и шта овом наизглед 'подругљивом' контексту даје квалитетан, уметнички израз који очекујемо у музеју.

Како пише Дојче веле, овај кустоски мени куриозитета долази од идеје Семјуела Веста, психолога који је претходно направио Музеј неуспjеха. Са својим новијим пројектом, Вест не покушава само да натjера посjетиоце да прескоче ручак, већ се нада да ће истражити културну субјективност хране и оспорити наше концепте о томе зашто одређени оброци изазивају, према Меријам-Вебстеру, тако "снажан осjећај гађења”.

Вест је, заправо, био инспирисан да створи музеј јер је забринут због еколошког утицаја једења меса. Запитао се зашто су многи људи вољни да једу месо животиња попут свиња, али одустају од одрживијих извора протеина попут инсеката.

"Препрека је гађење“, каже Вест за "Тајмс", а гађење је, нада се - отворено за тумачење.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.