Идеја италијанске дизајнерке

Да ли бисте пробали сладолед од пластике

  • Извор: РТС
  • 04.10.2023. 02:00

Италијанска дизајнерка Елеонора Ортолани, дошла је на идеју да направи сладолед од пластике који је дио пројекта „Грешни укуси“ (Guilty Flavours), чији је циљ да рециклира пластику и од ње направи храну.

Већина Италијана вјероватно би се намрштила на приједлог да пробају сладолед од пластике јер таква понуда не звучи нимало привлачно. Једна дизајнерка која ради и живи у Лондону, а поријеклом је из Италије, дошла је на идеју како да спријечи загађивање планете и на другачији начин рециклира пластику.

Елеонора Ортолани, поријеклом из Вероне, у сарадњи са научницима, узела је мали дио пластике, разбила га на ситне честице у лабораторији и трансформисала га у ароматични молекул ванилина. Након тога је ванилин претворила у сладолед.

Елеонора је на ту идеју дошла незадовољна чињеницом да њене колеге дизајнери користе рециклирану пластику на такав начин да се, послије тога, више не може рециклирати јер је стопљена са смолом и другим материјалима.

„Наша идеја била је да покажемо да имамо инструменте који нам омогућавају другачији начин сагледавања система исхране. Мој циљ је заправо да се започне дијалог о тој теми. Бактерије које сам користила разбијају пластику, а потом је трансформишу у ванилин – једињење које одговорно за укус ваниле“, каже дизајнерка сладоледа од пластике Елеонора Ортолани.

Ванила, која се понекад назива и „зелено злато“, један је од два најскупља зачина на свијету, скупљи је само шафран.

Све је више пластике и пластичног отпада

„Guilty Flavours“ је први узорак сладоледа направљен од пластичног отпада.

„Све то сам започела јер производња пластике не само да се не смањује већ се и повећава. А за мене као дизајнера и умјетника врло је разочаравајуће када видим колико моје колеге користе пластику а мање од један посто пластике завршава у рециклажи. Када сам започела овај пројекат све је то била научна фантастика, а онда сам током процеса увидјела да неке врсте једу пластику и неки научници то већ истражују. Мислим да је потребно да све ово још темељније истражимо“, објашњава дизајнерка.

Елеонора је у сарадњи са др Џоаном Садлер са Универзитета у Единбургу искористила генетски модификоване бактерије не би ли синтетизовали ванилин од пластике.

Синтетички ванилин се већ навелико продаје у супермаркетима широм свијета као најекономичнија алтернатива природној ванили. Тај синтетички ванилин се добија од сирове нафте, што значи да заправо дијели исто поријекло као пластика.

„Мислим да је важно да радимо на овоме, а затим и да јавност о томе информишемо. Већина људи је била забринута да ће у будућности јести пластику. Добијала сам мејлове и од чланова породице који су ми говорили како је неодговорно са моје стране да подстичем људе да једу пластику. Ми морамо да објаснимо да по завршетку процеса то више није пластика. Дакле да би се јело мора да прође кроз велика испитивања, кроз исте регулаторне процесе који су стандард за храну. Али, до тада има још времена“, истакла је др Џоана Садлер, биотехнолог, пише РТС.

Сладолед од пластике, али није пластика!

Научници наглашавају да је врло важно не мијешати производ који настаје из овог процеса са микропластиком која остаје пластична на молекуларном нивоу.

И мада је овај молекул хемијски идентичан постојећем синтетичком ванилину, агенције за безбједност хране га сматрају потпуно новим састојком а научници неће дозволити да се проба док не прође све тестове како би се прогласио безбједним за људе.

Дакле, Елеонорин сладолед је више умјетничка инсталација која жели да изазове размишљање о будућности хране и планете и о ономе шта смо, или нисмо, спремни да једемо.

Сладолед је у овом моменту под кључем у замрзивачу, а нама остаје да размишљамо да ли бисмо имали храбрости да га пробамо или је исувише рано за тако нешто.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: