Два датума важна

Кад се сади божићна пшеница?

  • Извор: Мондо.рс
  • 08.12.2024. 16:49

Према старим народним обичајима, верује се да свако треба да засије своју божићну пшеницу како би обезбиједио благостање у наредној години.Обично се то ради поводом празника Свете Варваре, 17. децембра, или Светог Николе, 19. децембра.

За лијепу, густу и здраву пшеницу која симболизује плодност и благостање, пратите ове кораке:

Припрема сјемена: Потопите зрна пшенице у млаку воду и оставите их преко ноћи да одстоје. Сутрадан их оциједите и осушите на папирном убрусу прије сијања. Овај корак помаже бољој клијавости.

Сијање: Пшеницу можете посадити у плиткој посуди, тањиру или саксији. Посипајте дно посуде густо сјеменом, водећи рачуна да зрна покрију цијелу површину и чак се мјестимично преклапају. Прекријте их танким слојем земље или користите мокру памучну вату као алтернативу, која задржава влагу.

Правилан положај: Поставите посуду на свјетло и умјерено топло мјесто, али избјегавајте изворе топлоте попут радијатора, како се пшеница не би осушила.

Заливање и њега: У првим данима пре ницања, прекријте посуду алуминијумском фолијом да сачувате влагу. Након што зелени изданци почну да се појављују, уклоните фолију и наставите са заливањем. Дневно додајте по кашику воде или користите прскалицу како би заливање било равномјерно.

Одржавање раста: Када пшеница нарасте, обрежите врхове изданка тако да буду једнаке висине. Украсите је тробојном врпцом, која се лагано веже око стабљика како би симболизовала склад и обиље.

Овај обичај је не само симболичан, већ уноси дух традиције и природе у дом, а пшеница се обично поставља као украс на свечаној трпези.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 15:30 Преко Атлантика (Р)

    Преко Атлантика (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Кето кухињица

    Здрави, брзи и занимљиви рецепти чекају на вас.

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)