Према старим народним обичајима, верује се да свако треба да засије своју божићну пшеницу како би обезбиједио благостање у наредној години.Обично се то ради поводом празника Свете Варваре, 17. децембра, или Светог Николе, 19. децембра.
За лијепу, густу и здраву пшеницу која симболизује плодност и благостање, пратите ове кораке:
Припрема сјемена: Потопите зрна пшенице у млаку воду и оставите их преко ноћи да одстоје. Сутрадан их оциједите и осушите на папирном убрусу прије сијања. Овај корак помаже бољој клијавости.
Сијање: Пшеницу можете посадити у плиткој посуди, тањиру или саксији. Посипајте дно посуде густо сјеменом, водећи рачуна да зрна покрију цијелу површину и чак се мјестимично преклапају. Прекријте их танким слојем земље или користите мокру памучну вату као алтернативу, која задржава влагу.
Правилан положај: Поставите посуду на свјетло и умјерено топло мјесто, али избјегавајте изворе топлоте попут радијатора, како се пшеница не би осушила.
Заливање и њега: У првим данима пре ницања, прекријте посуду алуминијумском фолијом да сачувате влагу. Након што зелени изданци почну да се појављују, уклоните фолију и наставите са заливањем. Дневно додајте по кашику воде или користите прскалицу како би заливање било равномјерно.
Одржавање раста: Када пшеница нарасте, обрежите врхове изданка тако да буду једнаке висине. Украсите је тробојном врпцом, која се лагано веже око стабљика како би симболизовала склад и обиље.
Овај обичај је не само симболичан, већ уноси дух традиције и природе у дом, а пшеница се обично поставља као украс на свечаној трпези.