Тешко је пронаћи намирницу која се може припремити на толико разноврсних начина као што је јаје. Незаобилазан је додатак различитим тијестима, тјестенини, кремама за колаче и торте.
Осим што можемо бирати између јаја из слободног узгоја и оних која најчешће налазимо у трговинама, одабрати можемо и боју јаја - бијелу или смеђу. Иако можете помислити да се с бојом мијења и састав јаја, то није случај. Боја кокоши одређује боју јајета.
Бијеле кокоши најчешћи су тип у САД и носе бијела јаја, док су кокоши смеђег перја чешће у Европи, па ту превладавају и таква јаја. Разлике нема. И смеђа и бијела јаја изнутра су једнака. У Америци су смеђа јаја скупља, па се ондје често (погрешно) сматрају квалитетнијима, здравијима или укуснијима. Наћи се могу и јаја која имају зеленкасту или плаву нијансу, што поново одређује врста кокоши.