Да ли сте знали?

Која је разлика између ''употребљиво до'' и ''најбоље употријебити до''

  • Извор: Мондо.рс
  • 19.11.2024. 09:53

Прво и основно је то да се ознака „употребљиво до“ односи се на сигурност хране, а „најбоље употријебити до“ на квалитет хране.

У складу с прописима Европске уније, сва претпакована храна мора садржавати ознаке с овим информацијама.

Европска комисија процјењује да се, од укупно 58 милиона тона бачене хране ЕУ на годишњем нивоу готово 10 % може повезати с ознаком датума на храни.

"Ознака „употребљиво до“ односи се на безбједност хране и значи да се храна може конзумирати до датума наведеног на амбалажи. Након истека наведеног рока храна више није сигурна за конзумацију и могла би проузроковати здравствене тегобе. Та се ознака ставља на свјежу и лако кварљиву храну, као што су нпр. риба, месо и млијечни производи. С друге стране, ознака „најбоље употријебити до“ односи се на квалитет хране те ће, ако се придржавате упутстава за чување, храна бити сигурна за јело и након истека датума „најбоље употријебити до“, но можда неће имати једнак укус или текстуру. Стога је не морате нужно одмах бацити!", наводе у Агенцији за безбједност хране БиХ.

Три особе се угушиле током тестирања возила у фабрици

Три особе се угушиле током тестирања возила у фабрици

„Означавање рока трајања хране темељи се на науци. Јасне и тачне информације на амбалажи те боље разумијевање и употреба ознака рока трајања хране могу допринијети смањењу бацања хране и сигурности хране у Европској унији“, објашњава Михаела Хемпен, микробиолог Европске агенције за безбједност хране (ЕФСА).

Научници који се баве безбједношћу хране блиско сарађују с прехрамбеном индустријом како би се осигурали једнаки критеријуми приликом одређивање рока трајања. Добро је знати да нам наука може помоћи у доношењу правих одлука када је ријеч о безбједности хране и бацању хране.

Од само једне пјесме ова пјевачица саградила је три куће

Од само једне пјесме ова пјевачица саградила је три куће

Ваља споменути и како је ЕФСА развила смјернице које прехрамбеној индустрији помажу одлучити када да употријебе ознаку „употребљиво до“, а када „најбоље употријебити до“, како би се додатно смањила количина бачене хране.

Осим провјеравањем рока трајања, бацање хране може се смањити избјегавањем импулсивне куповине, правилним складиштењем хране, искориштавањем остатака хране и замрзавањем остатака хране.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 15:30 Преко Атлантика (Р)

    Преко Атлантика (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Народ Прича (Р)

    Народ Прича (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја