Свети Никола је слава коју прославља готово половина српских православних породица. Када је ријеч о припреми трпезе, многи домаћини се воде паролом: "Боље да има, него да фали". То узрокује и већу количину хране која остаје послије славе, а коју породице једу и данима касније. Ипак, колико сте безбједни ако једете месо са мрсне славе или рибу са посне трпезе?
"Ту храну послије славе треба чувати у расхладним уређајима, фрижидерима, до 4 степена Целзијуса и то не претјерано дуго. Максимално до 7 дана и при чему треба водити рачуна да подгријану храну не треба поново подгријавати", рекла је једном приликом др професорка др Верослава Станковић за ТВ Прва.
Докторка је упозорила колико је важно да обратимо пажњу на начин и вријеме чувања хране јер у супротном може да дође до тровања храном које у зимском периоду може да буде веома опасно. Када се томе придодају и респираторне инфекције, проблем постаје још већи. Осим тога, др Станковић је упозорила и на све оне који припремљену храну за Нову годину чувају све до Божића.
"Уколико то радите, онда такву храну треба да ставите у замрзивач и послије тога само једном да подгријете", савјетовала је.
Уколико планирате да једете рибу коју сте припремили за славу, онда је боље да је поједете у прва два дана. Добро припремљена риба у дубоком пржењу издржаће у фрижидеру три дана. Маринирана риба је такође јестива прва три дана. Професионалци не препоручују да оставите јела од сирове или полусирове рибе у фрижидеру сљедећег дана јер постоји опасност од тровања храном.
(Курир)