Раније су савјетовали да у шољу јутарње кафе додате мало путера или кокосовог уља како бисте се напунили енергијом за остатак дана.
Ипак, никако није паметно да оброк мијењате напитком, без обзира на калоричност.
У сваком случају, један од трендова, који је актуелан посљедњих година је превазишао све. Након путера и кокосовог уља сада предлажу да у кафу убаците сирово јаје.
Ова пракса већ увелико је присутна у Бугарској, Скандинавији и Вијетнаму, а све је популарнија међу тркачима и спортистима широм свијета.
Многи људи већ пију кафу прије тренинга, како би имали више енергије за напор који их очекује. Али, да ли смо стварно толико заузети да не можемо нормално да доручкујемо, него морамо да додајемо храну у кафу?
Наиме, топлота кафе је након кувања око 93 степена Целзијуса, што је довољно да се јаје скува (за то је потребно да буде виша од 70 степени Целзијуса). Дакле, ако то урадите како треба вјероватно се нећете заразити салмонелом.
Ако бисте евентуално вољели да пробате овај необични "специјалитет", знајте да у томе нема ништа лоше. Јаја су пуна протеина, а ни кафа у умјереним количинама неће да вам штети.
Али, протеин би требало да се уноси послије тренинга, како би се тијело брже опоравило, а кафа није препоручљива након вјежбања јер тијело треба да се одмори и опорави, а не да се изнова стимулише, пише "Крстарица".
Нутриционисти предлажу да кофеин уносите прије вјежбања, а око 30 минута послије јутарњег тренинга је препоручљиво да поједете здрав доручак који садржи протеин, попут јаја, и неку врсту сложених угљених хидрата.