Становници Земље излазећег сунца живе дуго и углавном немају вишак килограма. А све због тога што се њихова "дијета" која је заправо систем исхране из конфучијанске праксе, заснива на томе да се води рачуна о томе како храна дјелује на побољшање стања тијела.
Дијета се зове "хара хачи бу", у преводу са јапанског значи "80 одсто пун стомак", популарна је у плавој зони Окинаве - гдје људи најдуже живе, а њени принципи су невјероватно логични и ослањају се на вријеме, формулу и бројање.
Према студијама које су спровели научници, показало се да је нашем мозгу потребно око 15 минута да каже нашој свијести да смо сити. Из тога слиједи да од стола треба да устанете полугладни - без страха да нисте завршили са јелом. Дакле, са 80 одсто пуним стомаком.
Такозвана формула здраве исхране гласи: конзумирајте онолико калорија колико намјеравате да потрошите. Неискоришћене калорије се претварају у масне наслаге у тијелу. Људи и животиње су дизајнирани тако да за даље дјеловање остаје резерва енергије која се формира хемијским реакцијама са мастима.
Јапанци свјесно рачунају сваку калорију и никада не унесу више од 2.000 калорија дневно.
Бројање калорија није лако, али постаје једноставније с временом, када се уђе у систем, аутоматски и несвјесно. Само треба да се навикнете.
Људи Јапана и Окинаве никада не једу у покрету. Увијек једу умјерено. Једу полако, концентрисано, уживају у храни и у укусу. Спољни подстицаји - ТВ, компјутер, књига, разговори и дискусије са другим људима - томе не доприносе. Једу из малих тањира.
А како одредити или схватити у ком тренутку престати да једете?
Поменули смо правило "15 минута“ - не плашите се да устанете од стола, а да не завршите оброк.
Слушајте своје тијело, не занемарујте сензације, ослањајте се на интуицију. Управо то раде Јапанци, због чега у овој нацији има врло мало људи са вишком килограма, а дуговјечни људи острва Окинава су добро познати.
Националну јапанску кухињу одликује употреба минимално обрађених састојака хране. У јапанској исхрани доминирају морски плодови.
Јапанци најчешће једу тофу, слатки кромпир, шпинат, пржени пасуљ, горку дињу, рибу. Сви ти састојци су укључени у исхрану "хара хачи бу".
Алге - оне су суштински дио готово свих јапанских дијета. Садрже много гвожђа, јода, магнезијума, калцијума и других минерала, извор су дијететских влакана.
Трудите се да мијешате што мање различитих састојака у једном јелу. Тако ће ваш мозак лакше одредити мјеру, тако да ћете се задовољити малом количином хране.
Пронађите равнотежу између својих страсти - ви дефинишете своју мисију, позив и занимање у животу - исхрана "хара хачи бу" донијеће вам радост и бићете у потпуности задовољни својим дневним потребама, преноси Стил.