Васкрс је један од највећих празника у хришћанском календару, а као и сваки празник, прате га бројни обичаји. Код нас су прве асоцијације фарбана јаја, ускршње зеке и пилићи, али широм свијета постоје и веома необични начини обиљежавања овог празника.
Ове године Васкрс се обиљежава у недјељу, 20. априла. Васкрсење се прославља три дана, а вјерници се традиционално поздрављају ријечима: "Христос воскресе", на шта се одговара: "Ваистину воскресе". Овај поздрав траје све до Спасовдана, четрдесетог дана након Васкрса.
Најзначајнији дани у црквеном календару су Велики петак, Велика субота и Васкрс. Чак и они који ријетко посјећују цркву, тада одлазе да се помоле – за покој душа својих предака и здравље потомака.
И док ми имамо своје обичаје, погледајмо како Васкрс изгледа у другим крајевима свијета:
Бичевање жена – Чешка и Словачка
На Васкршњи понедјељак, мушкарци и дјечаци у Чешкој и Словачкој "шибају" жене симболично – врбовим гранчицама украшеним тракама. Вјерује се да овај обичај доноси здравље и љепоту. Иако дјелује необично, жене у њему радо учествују, а цијели ритуал има и везе са симболиком плодности.
Васкршње јагње од путера – Русија
У Русији се на Васкрс традиционално служи вечера уз путер обликован као јагње. Јагње симболизује невиност, чистоћу и повезаност са Исусом. Вјерује се да доноси срећу ако га угледате на трпези.
Трка Богородице – Италија
У градићу Сулмона на југу Италије, сваке године одржава се поворка „La Madonna Che Scappa“ – посвећена тренутку када је Дјевица Марија видјела васкрслог Христа. Вјерници носе статуе кроз град све до цркве Сан Филипо Нери, гдје се објављује радосна вијест о Христовом васкрсењу.
Васкршње вјештице – Шведска
Дјевојчице у Шведској се облаче као "васкршње вештице", са офарбаним лицима, метлама и бакарним котлићима. Обилазе комшије тражећи слаткише, слично као за Ноћ вјештица. Ова традиција потиче из старог вјеровања да су се вјештице окупљале прије Васкрса да праве планове с ђаволом.
Џиновски омлет – Француска
У мјесту О (Хауx) на југозападу Француске, сваке године се на Васкршњи понедјељак прави омлет за хиљаду људи – од чак 4.500 јаја! Породице најприје разбијају јаја код куће, а затим се окупљају на тргу гдје се припрема велика гозба.
Било да празник доживљавате као вјерски, породични или културни тренутак окупљања – Васкрс широм свијета носи прегршт занимљивих обичаја који нас подсјећају на важност заједништва, наде и новог почетка.