Породица Мелис потиче из Пердасдефогуа, града на острву Сардинија. Према Гинисовој књизи рекорда, ово острво има највећи проценат стогодишњака на свијету.
О овој породици снимљен је и документарац, а ево шта је тајна њихове дуговјечности.
Пјетро Мереу, редитељ који је снимио документарац о граду стогодишњака, рекао је да им је свима заједничко то што су цијели живот вриједно радили, али су се здраво хранили и живјели са мало или без стреса.
„Умјесто да живе у ритму мејлова или мобилних телефона, пратили су ритам природе“, истакао је он.
Породица Мелис је најстарија породица на свијету која држи Гинисов рекорд по дуговјечности. 2012. оборили су рекорд као породица са највишом комбинованом старосном доби, преноси ЦНБЦ.
Деветоро браће и сестара заједно имају 861 годину, а најстарији члан има 109 година.
Дан Буетнер, истраживач, новинар и продуцент који годинама проучава навике људи у плавим зонама, открио је шта једе најдуговјечнија породица сваког дана.
Занимљиво је да сви чланови сваког дана једу исти оброк. У питању је минестроне супа са три врсте пасуља (гарбанзо, пинто и бијели пасуљ), хљебом од киселог тијеста и чашом црног вина.
Овај оброк је типичан за плаве зоне јер се састоји од цијелих намирница биљног поријекла, што је потврдила и дијететичар Саманта Кесети.
Људи који живе најдуже и најздравије поједу пола шоље до шоље пасуља сваког дана. Осим тога, ова супа је богата поврћем, што доприноси дуговјечности, рекао је дијететичар.
„Природно ферментисани хљеб од киселог тијеста не производи скокове шећера у крви као бијели хљеб, што помаже у одржавању здравијег нивоа шећера у крви. Временом, висок шећер у крви може допринијети повећаном ризику од развоја инсулинске резистенције и дијабетеса типа 2“, рекла је дијететичарка.