Породица Мелис је поријеклом из Пердасдефогуа, села на острву Сардинији. Према Гинисовој књизи рекорда, она има највећи проценат стогодишњака на свијету.
Пјетро Мереу, редитељ који је снимио документарни филм о граду стогодишњака, рекао је да је свима заједничко то да су цио живот напорно радили, али су се здраво хранили и живјели са мало или нимало стреса.
"Умјесто да прате ритам мејлова или мобилних телефона, пратили су ритам природе", истакао је.
Породица Мелис је најстарија породица на свијету која држи рекорд у дуговјечности. Године 2012. оборила је рекорд као породица са највећим комбинованим узрастом.
Деветоро браће и сестара заједно имају 861 годину, а најстарији члан 109 година. Ден Бјутнер, истраживач, новинар и продуцент који годинама проучава навике људи у плавим зонама, открио је шта најдуговјечнија породица једе сваки дан.
Оно што је занимљиво, то је да сви чланови сваки дан једу исти оброк. Ријеч о супи минестроне са три врсте пасуља (гарбанзо, пинто и бијели пасуљ), хљеб од киселог тијеста и чашу црног вина. Овај оброк је типичан за плаве зоне јер се састоји од цијелих намирница биљног поријекла.
"Људи који живе најдуже и најздравије свакодневно једу пола шоље до шоље пасуља. Осим тога, ова супа је богата поврћем, што и те како доприноси дуговјечности", рекла је дијететичарка Саманта.
"Природно ферментисани хљеб од киселог тијеста не производи сокове шећера у крви као бијели хљеб, што помаже у одржавању здравијег нивоа шећера у крви. Временом, висок шећер у крви може да допринесе повећаном ризику од настанка инсулинске резистенције и дијабетеса типа 2", додаје Саманта.