Ћевапи су "штапићи" од мљевеног меса и традиционално су јело у Босни и Херцеговини.
Све генерације их воле, а надалеко су познате разне "врсте" ћевапа односно крајеви гдје их све праве по неком свом рецепту и нико тај рецепт неће одати.
Најпопуларнији су они од јунећег меса и најчешће се служе у сомуну са кајмаком и црним луком и могу се служити уз помфрит. Ипак, према сајту и кулинарском магазину "TasteAtlas", постоје четири најбоље врсте ћевапа.
Сарајевски ћевапи
Постоје различите приче како се они праве, али углавном су од мљевене говедине, соли и бибера, а неријетко се може користити и комбинација меса - мљевена говедина и овчетина. Када формирају масу, она одстоји у фрижидеру око 48 сати и пеку се потом на роштиљу.
Травнички ћевапи
У граду Травнику ћевапе праве од комбинације говеђег, телећег и јагњећег меса уз додатак соли, бибера али и соде. Када се пеку на роштиљу, често се премазују бистром чорбом која се припрема од говеђих костију и овчетине.
Бањалучки ћевапи
Ова врста ћевапа се разликује у односу на остале. Зашто? Зато што се не праве као посебни комади већ заједно, неколико ћевапа спојено у једну плочу, најчешће четири комада. Праве се најчешће од мљевене говедине, соли и бибера, али им се понекад могу додати и мљевена телетина и бијели лук.
Тузлански ћевапи
Роштиљџије које праве ћевапе у Тузли обично их праве од мљевене овчетине, говедине и јагњетине. Ручно се смјеса мијеша и зачини по укусу, а њихова препорука је да се прије печења оставе од дан до два у фрижидеру. Када се испеку, често се поспе мљевени бибер преко њих.
Коју врсту ћевапа ви волите?