За наше би здравље кориснији могли бити охлађени угљикохидрати од свјеже скуваних - хладна тјестенина, рижа и кромпир могу помоћи смањити ризик за развој болести које данас односе највише живота, као што су рак, дијабетес и срчане болести.
Промијењене скробне молекуле у скуваним и потом охлађеним угљикохидратима воде до занимљивих здравствених добробити, објаснио је др. Балас Бајка, цријевни физиолог на Краљевском универзитету у Лондону.
Стабилан ниво шећера у крви
Кључно је то што тако промијењене компоненте, познате као резистентни скроб, постају теже пробављиве, а то значи да се неки шећери из угљикохидрата не апсорбирају у крвотоку. Због тога ниво шећера у крви остаје стабилнији, па ћемо дуже бити сити и мање ћемо посезати за нездравим залогајима. Занимљиво је и то што резистентни скроб садржи мање калорија од свјеже куханих угљикохидрата, отприлике 50% мање, односно око пола калорије по граму.
Ослобађање хормона ситости
Студије су откриле и да остаци угљикохидратног ручка могу покренути ослобађање више хормона ситости, као што су колецистокинин (CCK) и глукогену сличан пептид 1 (ГЛП-1), иначе активни састојак неких тренутно хит лијекова за мршављење.
Стручњаци откривају и да је резистентни скроб храна за добре бактерије у нашим цријевима које нас штите од широког распона болести, укључујући срчане, а показало се и да може хранити станице у цријевима потицањем производње маслачне киселине (бутират), твари која може помоћи у смањењу разине упале у цријевима и у поправљању оштећења ДНК, потенцијално спречавајући раст и репликацију станица рака.
Поновно загријавање хладних угљикохидрата
Све је више доказа да једење резистентног скроба може смањити ризик за развој неких типова насљедног рака. Ранија је студија, објављена у публикацији Cancer Prevention Research, сугерисала да овај тип скроба помаже у смањењу стопе рака једњака, желуца, билијарног система, гуштераче и дванаесника код људи с генетском склоношћу и то за више од 60%, а учинак је био најочитији у дванаеснику, горњем дијелу танког цријева, у којем се рак ријетко открива у раној фази.
Поновно загријавање хладних угљикохидрата може смањити количину резистентног скроба у њима. У рижи ће количина пасти око 20%, кажу стручњаци, док ће се у кромпиру смањити знатно више, јер различити угљикохидрати имају различите омјере типова скроба које садрже, пише Живим.