Многи велики изуми настали су случајно, а изузетак није ни гастрономски свијет.
Нека од данас најпопуларнијих пића те посластица и грицкалица настали су сасвим случајно.
Кекси с комадићима чоколаде
Један од најпопуларнијих кексића данашњице настао је случајно. Давне 1930. године Рут Вејкфиелд, сувласница пансиона "Massachucetts Toll House Inn" хтјела је испећи кексиће с чоколадом која се лако топи, али није је имала па је у смјесу за кексе намрвила обичну чоколаду мислећи да ће се једнако отопити. Срећом по Рут то се није догодило, а настао је овај амерички класик.
Корнфлекс
Једна од најпопуларнијих врста пахуљица настала је случајно када су браћа Џон Келог и Вил Келог хтјели направити здраву вегетаријанску грицкалицу тостирајући зрна пшенице. Међутим, заборавили су на њих, а зрна су се испекла, а од њих су настали хрскави листићи. Браћа су исто поновила с кукурузом и тако добила корнфлекс.
Сладолед на штапићу
Сладолед на штапићу настао је једне вечери 1905. године када је, тада 11-годишњи Франк Еперсон, помијешао воду и прах за прављење сока. Нешто га је омело и мјешавину је оставио вани на хладноћи са штапићем у њој. Слатка отопина претворила се у слатки лед на штапићу, а када је Епперсон схватио да је фино и укусно, почео их је намјерно радити те их продавати пријатељима.
Чипс
Једна од најпопуларнијих грицкалица на свијету настала је из ината. Према Дејли Мејлу, 1853. шеф у ризорту "Moon's Lake House" наљутио се јер је један гост рекао да му кромпири нису били довољно хрскави те их је вратио у кухињу. Како би му напакостио шеф Џорџ Крум сљедећу рунду кромпира нарезао је на танке кришке и испржио их толико да су постали хрскави, мислећи да ће тако госта “ставити гдје му је мјесто”.
Кока Кола
Џон Пембертон желио је направити пиће којим ће бити одушевљени људи широм свијета, али није намјеравао да оно буде газирано. Хтио је направити медицински тоник који би лијечио разне бољке од главобоље до пробавних проблема. Прва верзија била је алкохолна, али се убрзо претворила у газирано, безалкохолно пиће које је постало популарно широм свијета.
Шампањац
Редовници из регије Кампање годинама су покушавали уклонити мјехуриће из бијелог вина које су производили. Једноставно, пјенушаво вино није било оно што су хтјели произвести и још је често узроковало да слабе стаклене боце експлодирају. Ускоро су направљене јаче боце у којима се ово вино могло складиштити и још јаче ферментирати те су ускоро редовници предвођени бендиктинцем Домом Пиереом Перигноном прихватили и завољели шампањац.
(Eat This)