Сви који су служили војску у старој Југославији и дан-данас се са сјетом сјећају ЈНА војничког пасуља.
Сада, захваљујући специјалном кувару објављеном на сајту ЈНА кувар, и цивили могу да уживају у јелима из војничког казана.
ЈНА кувари препоручују да се пасуљ све до запржавања не смије мијешати.
На сајту ЈНА кувар могу се наћи бројни рецепти за јела која су била доступна војницима Југословенске народне армије укључујући разне супе, чорбе, јела од рибе, као и јела од меса.
Овај норматив одређује око 5 dl јела:
Састојци:
120 г пасуља
8 г брашна
25 г црвеног лука
1 чен бијелог лука
10 г мркве
кашика концентрата парадајза
100 г говеђег меса
20 г масти или уља
на врх ножа туцане паприке
на врх ножа бибера
прстохват сушеног першуновог листа
један ловоров лист
со
Припрема:
Пасуљ потопите у одговарајућу количину хладне воде и држите га на хладном (1-3 сата или преко ноћи) на хладном мјесту.
Затим га оциједите, преспите у лонац или дубоку шерпу, поново налијте хладном водом и кувајте док не прокључа (наредних од 10 до 15 минута).
Динстајте поврће
Док чекате да пасуљ проври, на половини добро загријане масти додајте половину ситно сјецканог лука и мркву, претходно нарендану или изрезану на ситније коцкице. Пропржите док поврће мало не омекша, а онда додајте говеђе месо, које претходно треба одвојити од костију и нарезати на коцке.
Све заједно динстајте док не испари вода, скините с ватре и ставите са стране.
Додајте остатак поврћа у пасуљ
Из прокуваног пасуља оциједите воду, додајте динстану смјесу, па прелијте топлом водом да сви састојци буду потопљени, а затим кувајте док све не омекша, уз доливање топле воде по потреби.
Направите запршку
У засебну шерпицу загријте преосталу масноћу, додајте брашно, па пржите док благо не порумени. Склоните шерпицу са ватре, па додајте мљевену паприку и ситно сјецкани бијели лук.
Додајте зачине у пасуљ
Када пасуљ омекша, додајте ловоров лист, концентрат парадајза (претходно размућен у топлој води), посолите и додајте припремљену запршку уз константно мијешање пасуља да се не би створиле грудвице.
Пасуљ са запршком кувајте на лаганој ватри још 20-30 минута. Кад је кување завршено, додајте бибер, ситно сјецкан першунов лист и по потреби још соли, преноси Најжена.