На друштвеним мрежама постоје милиони снимака са препорукама за разне корисне биљке, као и за производе који се од тих биљака праве.
Али, постоји једна биљка која је, ако тако може да се каже, апсолутни шампион корисности.
Дакле, титулу најкорисније биљке на свијету сасвим заслужено носи кокосова палма. А ево и зашто:
За непосредну исхрану употребљава се месо кокосовог ораха, које има укус сличан љешнику, а у унутрашњости плода налази се и укусно млијеко које одлично гаси жеђ. Од тог млијека може да се направи и алкохолно пиће, а сушењем језгра плодова добија се такозвана Копра – сировина за израду биљних масти или кокосовог маргарина.
Од остатака Копре добија се кокосово брашно.
Иначе, за исхрану се могу користити и млади листови кокосове палме, који се називају “палмин купус“, али су јестиви и пупољци цвјетова.
Од сока из одрезаних пупољака, прави се једна врста заслађивача. Рафинисано палмино уље се користи у неким дијетама, као и у изради неких фармацеутских и козметичарских производа. Уљане погаче служе за исхрану стоке, а палма у цвету је прави рај за пчеле.
Међутим, ни то није све. Стабла кокосове палме употребљавају се у грађевинарству, за израду намјештаја, у производњи хартије и као огријев. Лишће се користи као сунцобран или кишобран, потом за израду асура и за покривање кућа
Од лаких, еластичних и јаких влакана отпорних на воду, праве се теписи, отирачи, конопци, мреже, корпе, четке и метле. Тврда љуска кокосових ораха користи се за израду дугмади, кашика и малих украсних предмета. Половину тих љусака домороци у тропским крајевима користе као посуђе, а отпаци служе за добијање угља.
А од масноће која преостане приликом прераде, праве се сапуни и свијеће.
(К1 инфо)