Сви састојци за војнички пасуљ су добро познати и често се користе у регионалној кухињи. Трик по чему се ипак разликује је у месу које обично не додајемо у ово јело.
Оно што ће вам запасти за око је говеђе месо умјесто оног које смо иначе навикли да видимо у пасуљу – сувог свињског меса или кобасица.
Наравно да ви можете ставити оно шта вам се више свиђа.
Запршка ће му дати густоћу, а тек пред крај, када је додајете, смијете да промијешате пасуљ. Ако то урадите раније, зрна би се могла распасти и претворити у кашу. За припрему овог рецепта можете користити било који суви пасуљ, пише 021.rs.
Састојци:
- 120 г пасуља
- 8 г брашна
- 25 г црвеног лука
- 1 чен бијелог лука
- 10 г шаргарепе
- кашика концентрата парадајза
- 100 г говеђег меса
- 20 г масти или уља
- на врх ножа туцане паприке
- на врх ножа бибера
- прстохват сушеног першуновог листа
- један ловоров лист
- со
Припрема:
Натопите и ставите да кувате пасуљ.
Пасуљ потопите у одговарајућу количину хладне воде и држите га на хладном мјесту да се натопи 1-3 сата.
Затим оциједите воду у којој је био пасуљ, па га ставите у посуду, налијте хладном водом и кувајте 10-15 минута од прокључавања.
Динстајте поврће
У међувремену на дио загријане масноће додајте половину ситно сјецканог лука и шаргарепу, изрезану на ситније коцкице или нарендану, мало пропржите, па додајте месо претходно одвојено од костију и нарезано на коцке.
Све заједно динстајте док не испари вода, скините с ватре и ставите са стране.
Додајте остатак поврћа у пасуљ
Из прокуваног пасуља оциједите воду, па додајте половину ситно сјецканог лука и продинстано месо које сте ставили са стране.
Прелијте топлом водом да састојци буду потопљени и кувајте уз повремено доливање топле воде док све не омекша.
Направите запршку
Преосталу масноћу загријте, додајте брашно и пржите да благо порумени. Када брашно порумени, макните с ватре и додајте паприку у праху и ситно сјецкани бијели лук.
Додајте зачине у пасуљ
Када пасуљ омекша, додајте ловоров лист, концентрат парадајза претходно размућен у топлој води, посолите и додајте припремљену запршку уз стално мијешање пасуља да се не створе грудвице.
Пасуљ са запршком кувајте на лаганој ватри још 20-30 минута. Кад је кување завршено, додајте бибер, ситно сецкан першунов лист и по потреби још соли.
Напомена: Пасуљ се при кувању не сме мешати све до додавања запршке да не би дошло до ломљења зрна и загоревања.