И стиже нам из Италије

Слани сладолед - нови кулинарски тренд

  • Извор: РТС
  • 07.03.2024. 06:00

Свако од нас има свој омиљени укус сладоледа – чоколада, ванила, љешник, јагода… Сладолед нас подсјећа на љето, освежење и на слатко. Из Италије, земље сладоледа, стиже нови тренд који узима све више маха, а то је слани сладолед.

Слани сладолед је нови кулинарски тренд који се све чешће служи у ресторанима широм Европе. Сладолед од лимуна са остригама и примјесама менте, као и онај који има укус бораније или пасуља, постаје дио јеловника, не само као десерт већ и као главно јело.

У месту Лонгароне, у региону Венето у Италији, одржава се један од најпознатијих сајмова на свету посвећен изради домаћег, ручно прављеног сладоледа који ће од данас па до седмог марта, на сајму у Будимпешти приказати какве све сладоледе Италија нуди, укључујући и слани сладолед.

„Трендови се мијењају и то не можемо да не примјетимо. Сада је дошао на ред на гурманске сладоледе, оне који имају слани укус. Није у реду да нам забрањују да једемо сладолед јер гоји, добар домаћи сладолед је здрав. Тако да данас имамо оброк за који можемо да кажемо: Јеси ли појео добар сладолед за вечеру? Данас са правом можемо да поставимо такво питање“, каже Алесандро Пићинини, представник Сајма МИГ, Лонгароне.

Харис Џиновић о разводу: Преварени муж задњи сазна

Харис Џиновић о разводу: Преварени муж задњи сазна

Први слани сладолед је направљен још прије 40 година, али тек данас полако улази на јеловнике широм свијета. Шпански посластичари су представили тартар од јелена са препеличјим јајетом и сладоледом, али данас је могуће пробати и сладолед од сира, бијелог лука и вина, пише РТС.

Овогодишње такмичење за најбољи неиндустријски сладолед посвећено је Зимским олимпијским играма Милано – Кортина 2026, а побједница Ванеса Пјантари је помијешала три укуса.

„Први укус је рикота, други је планинска ракија од борова, а на крају имамо мед од кестена. На крају свега сам додала мед јер он на неки начин испира уста и оставља свјеж укус“, објашњава Ванеса Пјантари, побједница такмичења за најбољи домаћи сладолед.

Европски Дан домаћег сладоледа 

Домаће прављен сладолед има и свој европски дан који ће бити прослављен 24. марта. То је једини дан који је Европски парламент посветио храни, а Италијани се надају да ће се све већи број људи упознати са сланим сладоледом.

Почео падати снијег у БиХ

Почео падати снијег у БиХ

„Посветите тај дан сланом сладоледу у сопственој посластичарници, направите неки догађај у школи са ђацима, или направите сладолед по властитој жељи – сладак, слан, како год хоћете. Али ми на тај начин, бар једном годишње, виртуелно, можемо да се осјећамо уједињени иако живимо у различитим европским земљама“, наглашава Доменико Белмонте, предсједник ARTGLACE-а.

Сладолед јесте најомиљенија посластица на свијету и у Италији га радо једу и зими. Под сланим сладоледом се не подразумијева производ богат вјештачким аромама и сољу већ намирница направљена од квалитетних сировина која је савршена синтеза слатких и сланих компонената.

Но уколико сте се намрштили на укус сладоледа од маслина, тартуфа, пармезана или паленте, прво га ипак пробајте као главно јело, јер може заиста позитивно да вас изненади, пише РТС.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: