Много се зна о опасностима шећера, али и о предностима природног меда. Можда помишљате да замијените један производ другим и завршите са тим? Звучи одлично, али у стварности није све тако једноставно. И мед и шећер су богати угљеним хидратима, која се састоји од два моносахарида, глукозе и фруктозе. Они садрже исти број калорија по граму, тијело их брзо разграђује и могу да изазову скокове у нивоу шећера у крви.
Предности природног меда као заслађивача су очигледне. Има много корисних својстава које друге врсте шећера немају. И Свјетска здравствена организација препоручује укључивање меда у исхрану, у количини која не прелази 10 одсто укупних калорија додатих шећера. У наставку откривамо зашто.
Које су предности природног меда?
Мед има нижи гликемијски индекс од обичног шећера, што значи да не подиже ниво глукозе у крви тако брзо. Осим тога, има богатији укус и израженију слаткоћу, па ће вам можда требати знатно мање меда. Према научним радовима из 2018, мед може да садржи трагове есенцијалних витамина и минерала као што су калијум, калцијум, цинк и витамини Ц, Б1, Б2, Б3, Б5 и Б6.
Недавна студија из 2021. године показала је да када су пацијенти са инфекцијама горњих дисајних путева конзумирали мед, неки симптоми, укључујући учесталост и јачину кашља, нестали су знатно брже него у групи која није користила овај производ. Доказана су и антиоксидативна и антибактеријска својства меда. Супстанце садржане у непрерађеном меду могу да имају антифунгални и пребиотички ефекат, пише портал Medical News.
Шта се дешава ако шећер у потпуности замијените медом:
Ниво глукозе у крви може да порасте
Мед садржи шећер и угљене хидрате и то у великим количинама. Ако га конзумирате више од препоручених дневних доза, ниво глукозе у крви може нагло да порасте.
Мед може да снизи крвни притисак?
Вјерује се да у малим дозама мед може да снизи крвни притисак, па ако имате хипотензију, морате да будете опрезни са њим. Ипак, ако прекомјерно конзумирате овај производ, ефекат ће бити супротан и дугорочно може да утиче на функционисање срца.
Мед може да изазове проблеме са стомаком
Ако патите од затвора, конзумирање меда може да погорша ситуацију. Чак и ако је све у реду са варењем, повећан садржај фруктозе у производу може да успори перисталтику. Поред тога, љубитељи меда могу да осјете симптоме као што су надимање, дијареја и мучнина.
Мед може да подстакне дебљање
Ако пазите на своју тежину, веома је важно да контролишете количину меда коју конзумирате. Висок садржај калорија, шећера и угљених хидрата у овом производу може у великој мјери да омета ваш успјех у губитку тежине.
Шта да изаберете - шећер или мед?
Ако вам је тешко без слаткиша, а не морате да избјегавате храну која садржи глукозу и фруктозу, онда је боље да дате предност меду. Ипак, требало би да се придржавате препоручених дневних доза. Када је природни мед у питању, сасвим је довољна доза од 50 милилитара дневно, али чак и мања је боља. Ако имате алергијске реакције на пчелиње производе или хроничну болест, прије употребе се обратите љекару.