Као што се за Божић мијеси чесница, за Мали Божић се мијеси посебан хљеб – Василица.
Колач се често шара са три увезане трске или са три дренове гранчице увезане црвеним концем које представљају Свето тројство. Исто као чесница, породица за трпезом на овај празник треба да изломи и подијели овај обредни хлеб који симболизује заједништо, слогу и љубав. У њу се не ставља новчић, а у неким крајевима василица се дијели и са првим комшијама како би међу њима владала слога и мир.
Као и за чесницу, и за Василицу постоје различити рецепти. У неким крајевима мијеси се проја, у некима погача, а постоје и слатке варијанте. Слично, неки Василицу пуне сиром (да би година била богата), а други премазују медом (да година буде слатка и весела).
Састојци:
- 20г квасца
- 1/2 кафене кашичице шећера
- 1 кг брашна
- 1 кашичица соли
- 500 мл топле воде
- 50 мл уља
Припрема:
Ставите квасац да надође са пола кашичице шећера и брашна у мало воде. Помијешајте брашно, додајте со, квасац, вод и мијесите док не добијете лијепо и еластично тијесто које се не лијепи за руке. Оставити тијесто да нарасте – око пола сата, отприлике да нарасте за дебљину два прста.
Премјесите тијесто. Избодите виљушком површину. Оставите Василицу да се одмара око 30 минута. Пеците на 220 степени око 40 минута, смањите на 160 и пеците још око 20 минута.
(Историјски забавник)