Амерички часопис Консјумер Рипортс извијестио је да је открио "забрињавајуће" нивое олова и кадмијума у низу чоколадних производа.
Такође су поново позвали Херши (Hershey) да смањи количину тешких метала у дијелу посластица, преноси Пословни дневник.
Часопис је објавио истраживање које је утврдило тешке метале у свих 28 анализираних тамних чоколада, али у њих 23, укључујући Херши, Годиву и Линдт, ниво олова, кадмијума или оба метала може бити и штетна, ако се конзумира 28 грама дневно.
Удружење кондитора одговорило је тада да калифорнијске здравствене смјернице које је Консјумер Рипортс сматра "најбољом заштитом за потрошаче" и које је примијенио у истраживању "нису стандарди сигурности хране". Чоколада је безбједна, утврдили су произвођачи слаткиша.
Потрошачи су пак поднијели тужбе против низа компанија, укључујући Херши, Мондалез, Годиву и Линдт.
Консјумер Рипортс је извijестио да је открио "забрињавајуће" нивое олова и кадмијума у још чоколадних производа.
"Наши научници су тестирали 48 чоколадних производа више компанија, укључујући тамну и млijечну чоколаду, какао у праху, комадиће чоколаде, мjешавину за брауниз, чоколадне торте и врућу чоколаду. Свих 48 производа садржало је мjерљиве количине олова и кадијума, а њих 16 садржало је потенцијално штетне нивое било једног, било другог, било оба метала", стоји у извештају.
Само млијечна чоколада није садржавала прекомjерну количину због мањег удjела какаоа у чврстом стању, утврдили су, пренио је Пословни дневник.
Међу производима за које је утврђено да садрже прекомjеран удио метала биле су Волмартова тамна чоколада и мјешавина топле чоколаде, Херши и Дростеов какао у праху, Таргетови комадићи полуслатке чоколаде и мјешавине вруће чоколаде Трејдер Џо'с, Нестле и Старбаккс.
У писму Хершу, Мондалезу, Тео Чоколат и Треједер Џо’с-у амерички часопис подсјетио је у понедељак да дуготрајно излагање тешким металима може изазвати проблеме у нервном систему, потиснути имунолошки систем и оштетити бубреге.
Опасност је већа за труднице и малу дјецу због ризика од проблема у развоју, нагласили су, поново позивајући Херши да смањи количину тешких метала у чоколади. Њихову петицију је потписало 75 хиљада људи.
Херши, као "водећи и популарни бренд", треба озбиљно да приступи задатку уклањања "опасних нивоа" тешких метала својих чоколадних производа како би били сигурнији за потрошаче, рекао је директор прехрамбене политике Консјумер Рипортс-а Брајан Ронхолм.
У марту је главни финансијски директор Херпија Стив Воскуил рекао да настоје да смање нивое олова и кадијума, који су, како је тада утврдио, присутни у земљи и могу се природно појавити у производу.
"Зависно од тога где набављате (сировину), можете добити више олова или кадијума у западној Африци него у Јужној Америци, али у оба случаја ријеч је о састојку који се појављује у природи", рекао је Воскуи и додао да би жељели да га "потпуно искоријене".
Кристофер Гиндлеспергер, порпарол удружења кондиторске индустрије, рекао је: "Чоколада и какао сигурни су за јело и људи могу мирно уживати у тим посластицама, као што су радили и протеклих вијекова".