Ко воли, сланину једе кад може и како хоће - свјежу, осушену, танко сјечену, гриловану, у јелима, али да ли бисте пробали и слатку варијанту?! Влада Јовановић из Венчана код Аранђеловца тврди да је изузетног укуса...
- Мало сам трагао по интернету, па се тако родила идеја да покушам да направим нешто ново. Сланину сам комбиновао са намирницама и зачинима које сви имамо па је тако настао изузетно укусан спој слатког и сланог и прави деликатес за све оне који воле необично и да експериментишу са укусима - каже Влада.
По занимању је електричар, ради у "Колубари" а за кухињу и зимницу заинтересовао се помажући супрузи. Врло брзо је, међутим, почео да смишља занимљиве комбинације воћа и поврћа, па да их уз остале производе излаже на сајмовима хране и пића.
- Када сам се недавно појавио на сајму са слатким од сланине људи су ме са чуђењем гледали. Свима је било необично, пробали су, али су били скептични - како то од сланине слатко? Међутим, послије неколико минута укус би им се свидео и са осмехом би се вратили по још - прича Влада.
Није од оних који чувају тајну рецепта. Каже да се релативно лако припрема а од око 400 грама сланине први пут је имао за теглу од 170 грама и пет, шест малих од 35 грама, тек за пробање.
- Сланину најприје исјецкам, испржим а када је скоро готова, извадим а у масноћу, која је остала, додам изблендиран црни и бијели лук, со, бибер. Продинстам па додам и један изблендирани парадајз и мало парадајз пиреа. Е, онда се додаје жути шећер и јабуково сирће, вратим сланиницу и све то заједно остаје на ватри још око пола сата да се лијепо укрчка. На крају сипам у вруће тегле и не затварам док се не охлади - детаљно описује поступак.
Ко воли љуто, каже, може да дода чили и заљути, а готово слатко може да се једе како је коме воља.
- Ваља да се прије употребе мало загрије, да се масноћа опусти - може да се служи уз шпагете, макароне, печење, као прелив, али и да се стави на тост или хлеб. Мало слади а мало је и слано. Ја га обожавам а и моје муштерије - наглашава Јовановић.