Гугл је недавно објавио своју годишњу листу најпретраживанијих појмова.
Поред уобичајених категорија, као што су: спорт, филмови и ТВ серије, на листи се нашла и категорија, да кажемо, кухиња.
Вјеровали или не, Срби су, што се тиче хране, највише претраживали рецепте за: проју, сутлијаш и гриз.
С тим у вези, у наставку дајемо детаљно исписане рецепте за свако старинско јело појединачно:
Проја
Састојци:
3 јајета
3 шољице киселе воде
2 шољице уља
3 шољице бијелог брашна
3 шољице кукурузног брашна
1 прашак за пециво
кашичица соли
Припрема:
Умутити 3 јајета. Додајте киселу воду, уље, брашно и прашак за пециво, со. Измиксајте све састојке док не добијете глатку структуру.
Загријте рерну на 220 степени. Кад се загрије, смјесу сипајте у плех и оставите да се пече једно 45 минута.
Извадите је из рерне, оставите 15 минута да се охлади , па је сијеците и послужите.
Сутлијаш
Састојци:
100 грама пиринча
750 мл млијека
4-5 кашика шећера
Прстохват соли
Припрема:
Кувати пиринач у води око три минута, а затим га оциједити. У млијеко сипати со, и ставити на ватру да проври.
Додати пиринач и кувати на слабој ватри док пиринач не упије млијеко, не мијешати.
У кувани пиринач додати шећер и опрезно промијешати како би зрна остала цијела.
Гриз
Састојци:
1 л млијека
10 равних кашика гриза
5 кашика шећера
јагоде
Припрема:
Сипајте млијеко у шерпу и сачекајте да проври, али водите рачуна да не загори.
Смањите ватру, па сипајте гриз, све вријеме мијешајући.
Кувајте још 2-3 минута, уз константо мијешање. У готов гриз додајте шећер, промијешајте, па сипајте у посуду. Украсите чоколадом, какаом, циметом, воћем...