Србија је позната по својој богатој кулинарској традицији, а интернет страница ТастеАтлас, која оцјењивањем традиционалних јела из цијелог свијета даје увид у гастрономске специјалитете, редовно објављује листе најбољих и најгорих јела.
На првом мјесту, као најбоље српско јело, се налазе пазарске мантије, са оцјеном 4.7 од могућих 5. Тајна квалитета пазарских мантија строго је чувана, а стручњаци тврде да се крије у аутентичности домаћих производа и најквалитетнијем месу.
На другом се налази сврљишки белмуж, са оцјеном 4.7 од могућих 5. Белмуж је једноставан деликатес који се прави од младог овчијег сира и кукурузног или пшеничног брашна, познат по богатом укусу и калоричној вриједности.
На трећем је комплет лепиња, са оцјеном 4.6 од могућих 5. То је једно од најпознатијих јела западне Србије, гдје се сматра правим кулинарским благом, и незаобилазан је дио традиционалног доручка и омиљен међу љубитељима "јаке" хране.
Најгора јела
Најгоре рангирано јело је жива пљескавица, са оцјеном 2.9, а на другом се налази чорба од спанаћа са оцјеном 3.2. На трећем мјесту се налазе резанци са маком, са оцјеном 3.2 од могућих 5. Више о најгорим јелима пронађите на званичној интернет страници.
Српска кухиња је спој различитих утицаја, прије свега балканских, османских, аустроугарских и медитеранских, што јој даје посебан карактер и разноврсност укуса. Основне намирнице попут меса, поврћа, сира и тијеста чине основу многих традиционалних јела, док се процеси припреме често ослањају на споро кување, печење и димљење, што доприноси богатству арома.
Велики дио српске кулинарске традиције чине оброци припремљени за посебне прилике, као што су славе, Божић, Ускрс и друга славља. Свака од ових прилика носи са собом специфичне рецепте и ритуале који се вијековима преносе унутар породица. Поред тога, српска кухиња је позната по гостопримству, гдје се сваки гост дочекује богатом трпезом и аутентичним специјалитетима.
ТастеАтлас рангирање потврђује да је српска кухиња препозната у свијету, али такође пружа прилику за даљу промоцију и унапређење гастрономског туризма. У ери глобализације, гдје модерни ресторани експериментишу са иновативним приступима традиционалним јелима, Србија има шансу да још више афирмише своју кулинарску сцену.