Врло је вјероватно да сте у неким ресторанима на менију видјели млијечне прасиће. Карактеристични су по врло њежном и меканом, готово слаткастом месу, па су деликатнија варијанта оне веће - класичног одојка с ражња. Али шта је тачно млијечно прасе?
Млијечни одојак, често називан и млијечно прасе, термин је који се користи за описивање врло младе свиње, обично старе само неколико седмица, која се још увијек храни мајчиним млијеком. Млијечни одојак је врло млад и осјетљив стадијум свиње који се узгаја прије него што се пребаци на чврсту храну или комерцијалну храну.
Зависно о локалним праксама и регулативама, млијечни одојци се обично пребацују на чврсту храну након неколико седмица живота, а затим се даље узгајају до доба када су спремни за клање, но неки се кољу и овако мали и сматрају их се делицијом.
Не једе се одојак само на Балкану
Печени одојак је популарно јело у многим дијеловима свијета. У Шпанији се радо једе печени одојак познат као cochinillo asado или lechon asado, врло је популаран у Мадриду и регији Кастиља.
Lechon је, пак, национално јело Филипина. Одојак се пече на ражњу или испод земље, а послужује се с разним умацима и прилозима. Једе се и на Хавајима, али и у Порто Рику, гдје је Lechon asado омиљено јело. Одојак се маринира у зачинима, а затим се пече на ражњу, на отвореној ватри и обожаван је на овом карипском острву.
Слично као и у Порто Рику, lechon asado је популарно јело и на Куби. Одојак се маринира у цитрусним соковима и зачинима прије него што се пече на отвореној ватри. У неким регијама Италије, посебно на Сардинији, Сицилији и у Умбрији, печени одојак је традиционално јело које се припрема за посебне прилике.
У Јужној Каролини, посебно у регији око Чарлстона, печени одојак је традиционално јело познато као "pig pickin“. Одојак пеку на отвореној ватри и послужују с разним умацима за роштиљ.