Ако имате висок холестерол, нисте сами.
Повишени холестерол један је од кључних ризика за развој кардиоваскуларних болести, а посебна је опасност насљедни поремећај метаболизма.
Ризик од повишеног холестерола у крви могу повећати разни фактори – старост, тежина, конзумација алкохола, пушење, одређена хронична здравствена стања, чак и неки лијекови. Варијабла коју лако можете контролисати како бисте држали ниво холестерола под контролом је ваша исхрана.
Ако се борите с високим холестеролом или једноставно желите да избјегнете развој тог стања, постоји једна намирница које би можда требало да се одрекнете или барем смањите њену конзумацију. То је црвено месо.
– Црвено месо је посебно лоше за холестерол у крви – каже дијететичарка и професорка нутриционизма на Харварду Џинан Бана.
– Садржи и засићене масти и холестерол, који, када се заједно конзумирају, могу узроковати повећање холестерола у крви. То такође повећава ризик од кардиоваскуларних болести – упозорила је.
Конзумирање хране богате засићеним мастима узрокује да ваше тијело производи ЛДЛ или „лош“ холестерол у крви. Засићене масти природно се налазе у многим намирницама, чак и онима биљног поријекла, али првенствено у месу.
Смањивањем уноса меса можете доживјети повољније бројке кад је у питању холестерол. Заправо, према прегледу истраживања из 2020. објављеном у Cochrane Database of Systematic Reviews, смањење засићених масноћа у исхрани не помаже само у снижавању холестерола већ и у смањењу ризика од комбинованих кардиоваскуларних болести за 17 посто.
Студија из 2019. објављена у часопису Food & Function показала је да су појединци који су смањили количину црвеног меса забиљежили значајно смањење нивоа холестерола. Они који су имали највишу ниво холестерола на почетку студије показали су највеће побољшање.