Веза између хране и мисли засигурно постоји, аутофагија је све више заступљена, међутим, поставља се питање да ли је то увијек добро решење.
Хормон стреса доста утиче на органе, а наш начин исхране се битно мења када нисмо расположени.
Када се све то споји, добија се цјелина која показује да је храна ипак повезана са нашим осјећањима, а како све то утиче на нас, покушао је да објасни др Дејан Чубрило, професор физиологије на Медицинском факултету у Крагујевцу и специјалиста медицине спорта, који је био гост емисије "Јутро".
"Када причамо о емоцијама, храни, хормонима, дијагностици, то је интегративна прича. Ја сам присталица те теорије да је суштина лијечења нове медицине – интеграција, то је једини начин да се човјек лијечи", започео је др Чубрило.
Кажу да када се човјек осјећа лоше, "горко", треба да поједе, на примјер, грејп, а ми углавном посежемо за слаткишима у тим ситуацијама, мислећи да себи чинимо добро.
"Слатко никако никоме ништа добро није донијело. Годинама учимо о слаткишима. Тајна грејпа је дубока, тајна његовог узимања је позитивна. Горка ствар ујутро има два ефекта, један је фамозни лимун са уљем, то значи да ћемо стимулисати жуч, који је орган горчине, по Његошу. Тако да ако ја имам блокирану жуч због бијеса, или је напросто пуна муља, па је блокирана, ја ћу тиме стимулисати жуч и избацити тај јед из себе и добићу смиривање", рекао је др Чубрило.
Познато је да је кортизол хормон стреса, без ког нема живота. Он не воли шећер тако да га нећете стимулисати на тај начин, кортизол реагује на оброк.
"О кортизолу стално причамо са негативног аспекта. Кортизол се буди оброком, а без тога нема енергије, јер кортизол буди допамин, који нам је неопходан", каже Чубрило.
Опширније о овој теми, као и о детаљима везаним за аутофагију, погледајте у видео-прилогу испод.