Доктори савјетују

Ако желите боље здравље срца, ограничите ову храну

  • Извор: Индекс
  • 30.06.2024. 18:05

Здравље срца је све већа брига за многе људе, посебно јер су кардиоваскуларне болести и даље један од водећих узрока смрти широм свијета.

Исхрана игра кључну улогу у одржавању здравља срца, утичући на све, од крвног притиска до нивоа холестерола. Иако се многи људи усредсреде на избјегавање очигледних "криваца" попут брзе хране и слаткиша, такође је важно схватити да није сва наизглед здрава храна толико корисна како се чини, тврде стручњаци.

Одређена популарна храна, која се рекламира као здрава, може садржати скривене састојке који могу негативно да утичу на наше срце. Доктори Римас Геига и Ралф Валдо истакли су неколико таквих опција.

1. Конзервирано поврће

Конзервирано поврће је практично, али често садржи натријум ради очувања укуса и рока трајања.

"Повишени унос натријума изравно је повезан с високим крвним притиском, повећавајући ризик од срчаних болести и можданог удара, међу осталим ризицима", каже др Геига за СхеФиндс.

За здравију опцију, предлаже одабир свјежег или смрзнутог поврћа, које обично не садржи додатни натријум и има више храњивих материја.

2. Кокосово уље

Кокосово уље је стекло популарност због својих разних здравствених предности. Међутим, др Валдо упозорава да је кокосово уље богато засићеним мастима и калоријама, а Американ Харт Асосијешен препоручује ограничавање уноса засићених масти.

Др Валдо предлаже коришћење здравијих алтернатива, као што су маслиново уље или уље авокада, који садрже корисне масти без истог нивоа засићених масти.

3. Гранола

Гранола се често сматра здравим избором за доручак, али др Валдо наглашава: "Гранола је често богата доданим шећером, пуна је калорија и садржи засићене масти из орашастих плодова и уља."

Ти фактори могу довести до гојења, упале и повећаног ризика од срчаних болести током времена. За здравији доручак, др Валдо препоручује одабир обичног грчког јогурта с додатком свјежег воћа и орашастих плодова.

4. Суво воће

Иако суво воће садржи влакна и храњиве материје, такође има врло висок садржај шећера и калорија због процеса дехидрације.

"Конзумирање превише сушеног воћа може да повећа шећер у крви, подстакне гојење и повећа ризик од срчаних болести", упозорава др Валдо.

Свјеже воће је бољи избор, а јабуке, бобичасто воће и цитруси изврсни су избори за здравље срца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: