Магнезијум је најбоље уносити путем нутритивно вриједних намирница, али можете и суплементацијом, наравно, у договору са љекаром.
Магнезијум има бројне здравствене предности и треба га уврстити у редовну исхрану, каже на Инстаграму нутрициониста Јасна Вујичић и наводи десет добрих разлога.
10 бенефита магнезијума за здравље:
- Смањује грчеве мишића
- За здраве кости
- За добар сан
- За здраво срце
- Против хипертензије
- За регулацију шећера у крви
- Смањује стрес и анксиозност
- За више енергије
- За бољу пробаву
- Смањује упалне процесе.
Гдје има највише магнезијума?
Највише магнезијума има у орашастим плодовима, сјеменкама и лиснатом зеленом поврћу. Рецимо, бадеми, сјеменке бундеве и шпинат су одлични извори овог минерала. Такође, магнезијум се може наћи у махунаркама, интегралним житарицама, тамној чоколади и авокаду.
Симптоми недостатка
Симптоми недостатка магнезијума могу да укључују грчеве у мишићима, умор, слабост, вртоглавицу, неправилне откуцаје срца и осјећај трњења или утрнулости. Осим тога, могу да се јаве анксиозност и потешкоће са спавањем.