Бијели лук (чешњак) од давнина је познат као један од најмоћнијих природних лијекова.
Његова љековита својства користе се широм свијета, а модерна научна истраживања потврђују његове бројне здравствене предности.
Благодати бијелог лука
Јача имунитет – Захваљујући високом садржају алицина, бијели лук помаже у борби против бактерија, вируса и гљивица, смањујући ризик од инфекција.
Снижава крвни притисак – Редовна конзумација бијелог лука може помоћи у регулацији високог крвног притиска, чиме се смањује ризик од срчаних болести и можданог удара.
Побољшава здравље срца – Смањује ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и повећава ниво доброг холестерола (ХДЛ), што доприноси здрављу крвних судова.
Природни антибиотик – Његова антибактеријска својства могу помоћи у борби против прехладе, грипа и респираторних инфекција.
Смањује упале – Дјелује као снажан антиоксиданс и помаже у смањењу упалних процеса у организму.
Регулише шећер у крви – Посебно је користан за дијабетичаре јер може помоћи у одржавању стабилног нивоа шећера у крви.
Детоксикује организам – Бијели лук помаже јетри да елиминише токсине и штетне супстанце из тијела.
Како га конзумирати?
Најбоље га је јести сировог, јер термичка обрада смањује његову љековитост.
Препоручује се да се прије конзумирања здроби или насјецка, како би се активирао алицин – најважнији састојак одговоран за његова љековита својства.
Можете га додавати у салате, преливати маслиновим уљем, стављати у чорбе, супе или једноставно конзумирати са мало меда како бисте ублажили његов јак окус.