Жалфија је позната љековита биљка, али можда нисте ни свјесни колико користи она доноси и када се конзумира и када је потребна за домаћинство.
Јака арома
Позната по јакој ароми и земљаном укусу, жалфија се обично користи у малим количинама због своје јачине. Упркос скромној употреби, може се похвалити богатом лепезом виталних хранљивих материја.
Поред своје кулинарске употребе, жалфија служи као природни чистач и средство против инсеката. Доступна свјежа, сушена или у облику уља, ова свестрана биљка нуди низ здравствених предности.
Богата је есенцијалним хранљивим материјама
Мљевена жалфија је богата есенцијалним витаминима и минералима, укључујући витамин К, гвожђе, витамин Б6, калцијум и манган. Поред тога, садржи трагове магнезијума, цинка, бакра и витамина А, Ц и Е, заједно са разним корисним једињењима као што су кофеинска киселина, хлорогенска киселина и розмаринска киселина.
Богата је антиоксидансима
Жалфија се може похвалити са више од 160 различитих полифенола, моћних антиоксиданата који помажу у јачању одбране организма од штетних слободних радикала.
Показана су потенцијална антиинфламаторна, антиканцерогена и неуропротективна својства повезана са једињењима жалфије.
Потенцијална подршка оралном здрављу
Антимикробна својства жалфије помажу у борби против бактерија повезаних са накупљањем плака, потенцијално смањујући ризик од каријеса и унапређујући орално здравље.
Ублажавање симптома менопаузе
Традиционално коришћена за ублажавање симптома менопаузе, вјерује се да жалфија посједује својства слична естрогену која могу ублажити симптоме као што су таласи врућине и прекомјерно знојење, иако је потребно више истраживања да би се потврдила њена ефикасност.
Регулација шећера у крви
Прелиминарна истраживања показују да жалфија може помоћи у регулисању нивоа шећера у крви, што може бити од користи особама са дијабетесом.
Студије на животињама сугеришу да може повећати осјетљивост на инсулин и смањити ниво глукозе у крви, иако су потребна даља истраживања.
Когнитивна подршка
Жалфија обећава у подржавању когнитивних функција и памћења, што се потенцијално може приписати његовом садржају антиоксиданата и способности да очува нивое ацетилхолина у мозгу.
Промовисање кардиоваскуларног здравља
Конзумација жалфије може допринијети здрављу кардиоваскуларног система смањењем нивоа лошег ЛДЛ холестерола и укупног холестерола, уз повећање нивоа доброг ХДЛ холестерола.
Потенцијална својства против рака
Док прелиминарне студије указују на потенцијал жалфије у инхибицији раста ћелија рака и изазивању ћелијске смрти, потребна су даља истраживања, посебно код људи, да би се потврдили ови налази.
Друге потенцијалне здравствене користи
Жалфија и њени деривати су повезани са ублажавањем дијареје, против старења коже и другим здравственим предностима, иако ове тврдње захтијевају даља истраживања.
Разноврсна употреба у кулинарству
Различити облици жалфије, свјеже, сушене или као екстракти, чине је разноврсним додатком кулинарским креацијама, додајући дубину укуса јелима у распону од супа и печења до сосова и омлета.
Укључивање жалфије у вашу исхрану може се постићи кроз различите кулинарске примјене, што је чини приступачним и укусним додатком здравом начину живота.