Лековите биљке од давинина су познате у медицини, а не либе се да их препоручују ни фармацеути ни доктори.
Љубица Шаровић годинама уназад продаје љековите чајеве на пијаци и каже да посла има доста, да људи вјерују у моћ биљака. Са великим љековитим дејством познате су коприва, першун али некрунисана краљица медју лековитим биљакама, о којој се врло мало зна је брекиња.
"Брекиња је добра првенствено за дијабетес, и то да се пије две, три шоље чаја дневно пре јела. Чај се припрема тако што се две супене кашике прелију са пола литра хладне воде, оставе преко ноћи, ујутру се прокључа, прохлади 15 минута, процеди и пије три пута на дан пре јела. Ако особа нема шећер, може се превентивно пити једна шоља на дан, јер је јако добар и за циркулацију, снижава холестерол а такодје и за реуму. Брекиња је добра и за рад црева јер пречишћава организам и купи отрове у цревима. Мало људи зна колико је ова биљка здрава и делотворна, али ја свакоме коме сам препоручила, враћао се после да ми се захвали", каже за РИНУ Љубица.
Брекиња је листопадно дрво које природно расте на подруцју Европе и сјеверне Африке. Код нас је заступљена на уском подручју Босне и Херцеговине, на сјеверу Црне Горе. Расте у храстовим шумама и захтијева влажнију климу. Управо мала понуда, а велика потражња и лековитост овом дрвету али и производима од ове биљке – дижу цијену.
Млада кора од стабла брекиње дјелује тако што снижава шећер и холестерол у крви. Садржи активне материје које дјелују као природни инсулин, те се препоручује особама које имају дијабетес. Начин на који ова биљка снижава ниво шећера јесте тако што повећава осјетљивост ткива на инсулин. Због тога се препоручује и особама са инсулинском резистенцијом.
Чај од коре брекиње садржи полифеноле који дјелују тако што штите организам од слободних радикала и на тај начин може превенирати настанак дијабетеса и кардиоваскуларних обољења. Његову љековитост потврђују и фармацеути.
"Чај се може комбиновати са терапијом за дијабетес, без обзира да ли пацијент користи таблете за снижавање шећера или је на инсулинској терапији, при чему би најбоље било консултовати се са лекаром или фармацеутом. С обзиром да чај од коре брекиње може да снизи шећер, најбоље је у почетку свакодневно праћење гликемије. Досадашња искуства су показала да врло често додје до нормализације нивоа шећера уз постепено смањивање или избацивање терапије, али свакако је неопходно да не избацујете терапију без консултације са стручним лицем", рекла је Јелена Матковић магистар фармације, преноси б92.