Unosimo ga u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju

Četiri namirnice koje često jedemo, a sadrže previše šećera

  • Извор: Глас Српске
  • 01.10.2021. 04:00

Šećer je najomraženiji kad je u pitanju zdrava ishrana, a nažalost često ga unosimo u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju.

Takva praksa može ugroziti naše zdravlje i uticati negativno na naš metabolizam. Zato je važno znati koje namirnice kriju veće količine šećera.

Ako nastojite da jedete zdravo i uravnoteženo, izuzetno je važno da izbjegavate prisutnost ovih proizvoda u svakodnevnoj ishrani, a naročito u ishrani male djece. Njima u ovoj fazi života postavljate temelje za prehrambene navike u budućnosti.

Tečni jogurt

Jogurt je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Sadrži proteine od visoke vruhednosti i nosi veliku količinu važnih minerala, kao što je kalcijum. Izvor je probiotika, živih bakterija koje štite naša cruheva.

Međutim, najbolji jogurt najčešće nije onaj koji se prodaje u supermarketima, već prirodni u koji nije dodat šećer. Većina jogurta koji su nama dostupni ima dodate šećere, naročito tečni jogurt.

Voda sa ukusom

Voda je najbolje piće i nezaobilazna je svima koji paze šta unose u svoje tijelo. Ali važno je naglasiti da to vrijedi za mineralnu vodu, a ne varijante sa ukusima. Takve su pune šećera ili zaslađivača.

Sječeni hljeb

Uopšteno, hleb je namirnica bogata ugljenim hidratima, a često je napravljena od rafiniranog brašna. Ovo ga čini proizvodom sa visokim glikemijskim indeksom. Često proizvođači dodaju još šećera da poboljšaju ukus i teksturu, naročito kod sječenog hljeba. Kad birate hljeb, najbolje da odaberete cijelu veknu nepravilnijeg izgleda i napravljenu od brašna cijelih žitarica.

Umak od paradajza u tetrapaku

Paradajz je namirnica puna antioksidanata, a od ostalih elemenata ističe se likopen. Antioksidanti neutralizuju slobodne radikale koji se akumuliraju u tkivima, sprječavajući razvoj brojnih hroničnih bolesti.

Međutim, pakovani umaci od paradajza mogu imati previše dodanih šećera, koji neutralizuju kiselost i poboljšavaju ukus. Naravno, rezultat je namirnica nepoželjna u svakodnevnoj ishrani.

Тагови:
  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.