Unosimo ga u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju

Četiri namirnice koje često jedemo, a sadrže previše šećera

  • Извор: Глас Српске
  • 01.10.2021. 04:00

Šećer je najomraženiji kad je u pitanju zdrava ishrana, a nažalost često ga unosimo u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju.

Takva praksa može ugroziti naše zdravlje i uticati negativno na naš metabolizam. Zato je važno znati koje namirnice kriju veće količine šećera.

Ako nastojite da jedete zdravo i uravnoteženo, izuzetno je važno da izbjegavate prisutnost ovih proizvoda u svakodnevnoj ishrani, a naročito u ishrani male djece. Njima u ovoj fazi života postavljate temelje za prehrambene navike u budućnosti.

Tečni jogurt

Jogurt je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Sadrži proteine od visoke vruhednosti i nosi veliku količinu važnih minerala, kao što je kalcijum. Izvor je probiotika, živih bakterija koje štite naša cruheva.

Međutim, najbolji jogurt najčešće nije onaj koji se prodaje u supermarketima, već prirodni u koji nije dodat šećer. Većina jogurta koji su nama dostupni ima dodate šećere, naročito tečni jogurt.

Voda sa ukusom

Voda je najbolje piće i nezaobilazna je svima koji paze šta unose u svoje tijelo. Ali važno je naglasiti da to vrijedi za mineralnu vodu, a ne varijante sa ukusima. Takve su pune šećera ili zaslađivača.

Sječeni hljeb

Uopšteno, hleb je namirnica bogata ugljenim hidratima, a često je napravljena od rafiniranog brašna. Ovo ga čini proizvodom sa visokim glikemijskim indeksom. Često proizvođači dodaju još šećera da poboljšaju ukus i teksturu, naročito kod sječenog hljeba. Kad birate hljeb, najbolje da odaberete cijelu veknu nepravilnijeg izgleda i napravljenu od brašna cijelih žitarica.

Umak od paradajza u tetrapaku

Paradajz je namirnica puna antioksidanata, a od ostalih elemenata ističe se likopen. Antioksidanti neutralizuju slobodne radikale koji se akumuliraju u tkivima, sprječavajući razvoj brojnih hroničnih bolesti.

Međutim, pakovani umaci od paradajza mogu imati previše dodanih šećera, koji neutralizuju kiselost i poboljšavaju ukus. Naravno, rezultat je namirnica nepoželjna u svakodnevnoj ishrani.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.