Болести срца су једно од најчешћих обољења које нас прати, а љекари често говоре о правилној и балансираној исхрани која може помоћи уз постојећу терапију.
Бројни стручњаци упозоравају да чак и нагли и чести скокови нивоа шећера у крви могу утицати на срце и повећати ризик од развоја срчаних болести.
Нормално је да нам у току дана и након јела шећер буде повишен, али ако приметимо било какво одступање, онда би требало да се прегледамо.
"Управљање шећером у крви је важно, без обзира на то имате ли дијабетес. Нагли скокови и падови шећера у крви могу довести до глади и преједања, али и од стварања плака у крвним жилама и, последично, повећаног ризика од срчаних болести", рекла је гастроентеролог Сами Гил за Тхе Сун, преноси Б92.
Напитак који би снизио ниво шећера у крви, не постоји, али постоје они који спорије делују и стабилније повећавају шећер, тако да не долази до наглих скокова. То су вода, зелени чај, кравље млијеко и кафа.
С друге стране, неке напитке је боље избјегавати. Љекари саветују да максимално смањимо унос слатких газираних пића, воћних сокова, енергетских пића, спортских пића, ароматизованих млијека, кафе с укусом, вруће чоколаде и леденог чаја.